Hlavní obsah

Nové vlakové spojení do Berlína je třikrát levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

V pátek ráno vyjel z Liberce první přímý vlak do Berlína. Zatím s ním cestovali jen tři lidé. Společnost Connex, která spojení provozuje, ale doufá, že se to zlepší. Českým drahám (ČD) totiž konkuruje nejen rychlostí spojení, ale i cenou.

Foto: Milan Papežík

Norbert a Kathy Kelly v Ostravě 26.9.2015

Článek

"Zpočátku nečekáme příliš cestujících, lidé si na nový expres musí zvyknout," řekl poradce Connexu Jiří Mužík.

Cestující, kteří dosud jezdili mezi severočeskou metropolí a Berlínem, museli přestupovat buď v Děčíně na vlak Eurocity, nebo přejet hranici do německé Žitavy a odtud jet do Berlína ještě s přestupem ve městě Cottbus, případně zvolit přestup v Dráždanech.

V každém případě jim cesta trvala nejméně sedm hodin. Z Liberce do Berlína je to přitom necelých tři sta kilometrů. Vlak Connexu tuto vzdálenost ujel za čtyři a půl hodiny.

Souprava je zatím ve zkušebním provozu a může jet maximálně stokilometrovou rychlostí, v Německu rychlostí 120 kilometrů za hodinu. "Na trati z Liberce do pohraničního Hrádku se ani sto kilometrů jet nesmí, což ale nevadí," řekl Mužík.

Nové spojení je třikrát levnější

Za sedmihodinovou cestu s přestupy dosud lidé platili asi 1 300 korun. Jednosměrná jízdenka novým spojem je vyjde na 412 korun. Jediným problémem vlaku je to, že vyjíždí z Liberce ve čtyři hodiny ráno, tedy v době, kdy nejezdí žádné přípoje z okolních měst a nejezdí ani liberecká hromadná doprava.

Vlak pokračuje z Berlína až do Binzu k Baltskému moři a vrací se týž den zpátky do Liberce. Z Berlína vyjíždí v pět hodin odpoledne.

Bez přestupů jen autobusem

Dostat se bez přestupů do Berlína bylo zatím možné pouze v sobotu autobusem ČSAD Semily. "Jezdí hlavně Němci. Je to ale hodně sezónní záležitost," uvedl Jan Křiklán z ČSAD Semily."

Cesta autobusem stojí asi 840 korun, nový vlak je tak stále o polovinu levnější.

Anketa

Využili byste nové spojení do Berlína?
Určitě, o prázdninách se mi to bude hodit
25,6 %
Ano, cena a rychlost spojení mě přesvědčily
44,9 %
Ne, do Německa se nechystám
29,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám