Hlavní obsah

Nové librové minci prý vypadává střed

Novinky, tov

Krátce po uvedení nové, těžko padělatelné librové mince do oběhu má Britská královská mincovna problém. Některým mincím údajně vypadává kovový střed. Lidé tyto kousky prodávají na internetu. Informoval o tom britský deník The Independent.

Foto: Reuters

Británie uvedla do oběhu novou jednolibrovou minci.

Článek

Inovovaná hranatá jednolibrovka s hologramem, který se mění při jejím naklonění, začala platit na konci letošního března.

Některé kusy prodávané na internetové aukční síni eBay jsou prasklé nebo jim vypadla prostřední část. Prodávající tvrdí, že příčinou jsou chyby při ražbě. Zatím není jasné, kolik mincí je vadných, uvedl list. Královská mincovna na žádost o vyjádření nereagovala.

Před týdnem se ale k možným pochybením vyjádřila po podezření jednoho ze zákazníků, který se údajně už setkal s padělkem nové mince. O zadržení žádného padělku nemá zprávy.

„Mincovna razí každý rok kolem pěti miliard kusů mincí a vyrazí 1,5 miliardy nových jednolibrovek. Máme zavedenou přísnou kontrolu kvality, nicméně u malého počtu mincí bude vždy docházet k odchylkám vzhledem k vysokému objemu a rychlosti produkce,“ uvedla ve vyjádření.

Stará librová mince po téměř 34 letech v oběhu byla velmi zranitelná vůči padělatelům. Podle odhadů mincovny byla téměř každá třicátá falešná. Nová dvanáctihranná libra má ale i další nevýhody, nepasuje totiž do většiny parkovacích či občerstvovacích automatů.

Případ česká padesátikoruna

Vypadávání zlatého středu hlásili také někteří lidé v případě české kovové padesátikoruny po jejím zavedení v roce 1993. Česká národní banka ale na svém webu samovolné vypadávání středů označila za fámu.

K podobným problémům podle ní u bimetalových mincí (ze dvou kovů) nedochází už od poloviny 80. let vzhledem k lepší technologii. ČNB argumentuje nedostatkem autentických fotografií nebo naznačuje, že středy lidé z mincí dostali násilím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám