Hlavní obsah

Nova už patří CME, bude mít až čtyři programy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERMUDY

Mediální společnost CME v pátek oznámila, že dokončila převzetí nejsledovanější české televize Nova. Většinový podíl koupila od skupiny PPF za 630 miliónů dolarů, tedy asi 14,5 miliardy korun. S digitalizací chce začít provozovat další tři kanály.

Článek

"Část, a to 490 miliónů dolarů (11, 316 miliard korun) bude uhrazena v hotovosti a zbytek v podobě 3,5 miliónů akcií CME," sdělila Novinkám mluvčí PPF Romana Tomasová.

"Touto transakcí jsme dosáhli jednoho z nejvýznamnějších cílů v naší strategii. Z pozici vedoucí společnosti vysílající v zemích střední Evropy, jsme se dostali do pozice společnosti dominantní," uvedl ředitel CME Micheal Garin ve zprávě, kterou CME zveřejnila. CME nyní v Nově vlastní 85procentní podíl, zbytek připadá na prodávající PPF.

Společnost také koupila podíl Petra Kršáka ve společnosti CET 21 a na 15procentní podíl od PPF má předkupní právo, které je rozhodnuta uplatnit. Celkem tak za Novu zaplatí necelých 22 miliard korun. Většinu peněz získala společnost vydáním dluhopisů. CME už dříve oznámila i předběžný zájem vstoupit na pražskou burzu a obchodovat tu své akcie.

Nova ve výběrovém řízení na digitální programy nabídla projekt na sportovní kanál a také kanál pro film a kanál pro seriály.

Staronový vlastník

CME vlastnila Novu od začátku jejího vysílání v roce 1994, ředitel televize Vladimír Železný ji v roce 1998 od vysílání odřízl. O několik let později se dohodl s investiční společností PPF na prodeji. Ta už od začátku dávala najevo, že chce Novu připravit na další prodej. Do Novy se tak vrací její původní majitelé. Jaké společnosti ale v Nově figurují, není jasné a okolo televize je stále několik soudních sporů.

S trochou nadsázky se dá říci, že Novu zaplatili částečně čeští daňoví poplatníci, protože CME v arbitráži vysoudila na ČR deset miliard korun za to, že stát nedokázal její investici v Nově před Železným ochránit. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tehdy Železného krok posvětila.

CME vlastní v Evropě ředu televizí, například slovenskou Markízu, Novu v Chorvatsku, Pop TV ve Slovinsku nebo Pro TV v Rumunsku. Garin tvrdí, že vlastnictvím Novy vzrostou tržby CME na dvojnásobek.

Firma se obchoduje na americké burze v systému Nasdaq pod značkou CETV.

Reklama

Související články

Novu opět získá americká CME

Americká skupina CME se dohodla s finanční skupinou PPF na prodeji 85 procentního podílu v televizi Nova. Zaplatí za něj 642 miliónů dolarů, což je asi 15...

Výběr článků

Načítám