Hlavní obsah

Nokii drtí konkurence, nevyplatí dividendu po více než 20 letech

Helsinki
Aktualizováno

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia se rozhodl po více než 20 letech nevyplatit žádnou dividendu. Firmě dál silně klesají tržby, ve čtvrtém čtvrtletí o 20 procent na 8,04 miliardy eur (asi 205,8 miliardy korun). Nokia se nicméně v závěru roku udržela v zisku, který byl 202 milionů eur (zhruba 5,2 miliardy korun). O rok dříve měla ztrátu více než miliardu eur.

Foto: Jukka Toyli, Reuters

Nokia nevyplatí dividendu.

Článek

Provozní zisk činil 439 miliónů eur (asi 11,2 miliardy korun), zatímco před rokem byla firma v provozní ztrátě 954 miliónu eur.

Výhled, jemuž analytici věnují největší pozornost, ale nevyznívá příliš dobře. Nokia totiž očekává, že provozní marže v letošním prvním čtvrtletí patrně klesnou do záporu a budou činit zhruba minus dvě procenta s výkyvem čtyři procentní body na každou stranu. To znamená, že Nokia může přístroje prodávat i se ztrátou.

Nokia nepříznivý výhled zdůvodnila zvýšenou konkurencí. Především na trhu chytrých telefonů se Nokia potýká s vysokou konkurencí americké společnosti Apple a jihokorejského podniku Samsung Electronics. Nokia ve čtvrtém čtvrtletí prodala 15,9 miliónu smartphonů, což znamená meziroční pokles o 19 procent.

Akcie Nokie na zprávu zareagovaly silným propadem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám