Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii získali Hart a Holmström

• Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali americký ekonom Oliver Hart, který se narodil ve Velké Británii, a Fin působící rovněž v Americe Bengt Holmström. Ocenění dostali za svůj příspěvek k teorii kontraktu, tedy způsobům, jímž ekonomičtí aktéři uzavírají vzájemné smlouvy, oznámila v pondělí Královská švédská akademie věd.

Foto: Stina Stjernkvist, ČTK/AP

Královská švédská akademie věd oznamuje vítěze Nobelovy ceny za ekonomii. letos ji získali Oliver Hart a Bengt Holmström.

Článek

Práce ekonomů vrhá světlo na to, jak se mohou aktéři s rozdílnými zájmy dohodnout na vzájemně prospěšném řešení. Podle akademie má teorie v praxi využití například v právní úpravě řešení bankrotů, píše agentura Reuters.

Teorie také zkoumá, jaký vliv má na zaměstnance či manažery vyplácení pevného platu či odměn podle výkonu.

„Vzbudil jsem se ve 4.40 a říkal jsem si, jestli není moc pozdě, aby to bylo letos. A pak zazvonil telefon,” řekl Hart. Dodal, že v první reakci objal manželku, vzbudil mladšího syna a vzápětí gratuloval svému kolegovi.

Dvojice oceněných si mezi sebe rozdělí osm miliónů švédských korun (22,4 miliónu českých korun).

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Fin Bengt Holmström je profesorem na americké univerzitě Massachusetts Institute of Technology

„Letošní držitelé Nobelovy ceny za ekonomii nejsou překvapením. V každoročních tipech na vítěze se objevují opakovaně již řadu let,” komentoval ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Podle něj nicméně nejde o všeobecně známá jména. Třeba do zpráv hromadných sdělovacích prostředků se dostávají spíše sporadicky. Úplně se s nimi ovšem nemíjí.

„Oliver Hart se například podílel na článku, který v roce 2008 vyšel ve Wall Street Journal. Hart tehdy, v době vrcholící finanční krize, v duchu teorie kontraktu varoval před přímými sanacemi velkých finančních institucí typu pojišťovny AIG. Čistě akademickým badatelem není ani Bengt Holmström, který do veřejného života zasahoval například z pozice člena správní rady společnosti Nokia,” dodal Kovanda.

Podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2008 Paula Krugmana si Hart s Holmströmem ocenění „evidentně zaslouží”. „Moje první myšlenka byla: Copak ji ještě nedostali?” zavtipkoval Krugman na Twitteru.

Vyhlášením Nobelovy ceny za ekonomii pokračuje každoroční seriál rozdílení těchto prestižních ocenění, pojmenovaných po vynálezci dynamitu Alfredu Nobelovi a předávaných 10. prosince, v den Nobelova úmrtí.

Cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje ji až od roku 1968 na vynálezcovu památku švédská centrální banka.

Naprostou většinu nositelů tohoto ocenění tvoří američtí ekonomové. Loni toto ocenění ale dostal britský ekonom Angus Deaton za analýzu spotřeby, chudoby a blahobytu a předloni francouzský ekonom Jean Tirole za analýzu tržní síly a regulace trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám