Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii získal Američan Paul Krugman

Novinky, toh, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM
Aktualizováno

Letošním laureátem Nobelovy ceny za ekonomii se stal Američan Paul Krugman. Oznámil to v pondělí výbor pro udílení ceny ve Stockholmu. V loňském roce získali cenu tři Američané. Oceněn byl za analýzu obchodních zákonitostí a lokalizaci ekonomické aktivity.

Článek

Pětapadesátiletý Krugman je profesorem ekonomie na Princetonu v New Jersey, navíc také pravidelně přispívá svými sloupky do New York Times. Krom jiného se věnoval také novým teoriím týkajících se volného obchodu a globalizaci.

Ke svému ocenění řekl, že doufá, že zisk deseti miliónů švédských korun (25 miliónů korun) příliš nezmění jeho život.

Vloni ocenění Američané Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson položili základy teorie, která pomáhá ekonomům rozlišit, kdy trhy fungují žádoucím způsobem a kdy nikoliv.

Letošní kolotoč vyhlášením Nobelových cen za ekonomii končí. Poprvé se ocenění udílely v roce 1901.

Vítězové Nobelovy ceny 2008

  • Za lékařství a fyziologii: Němec Harald zur Hausen za objev lidských papilovirů, které způsobují rakovinu děložního čípku) a Francouzi Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier, kterým se před čtvrt stoletím podařilo izolovat virus způsobující AIDS.
  • Za fyziku: Japonští vědci Makoto Kobajaši a Tošihide Masukawa a americký vědec Yochiro Nambu za jejich objevy ve fyzice částic.
  • Za chemii: Američané Martin Chalfie a Roger Tsien a Japonec Osamu Šimomura za objev a výzkum zeleného fluorescenčního proteinu. Ten se  využívá v buněčné biologii pro označení určitého genového produktu a jeho následného rozpoznání díky fluorescenci.
  • Za literaturu: Francouz Jean-Marie Le Clézio. Napsal povídky, romány, eseje, překládal a napsal také nespočet článků a recenzí. Švédská akademie ho označila za "autora nových směrů, poetického dobrodružství a smyslové extáze" a "průzkumníka lidství za hranicemi naší civilizace a pod ní".
  • Za mír: bývalý finský prezident Martti Ahtisaari za úsilí řešit mezinárodní konflikty od Severního Irska, přes Namibii, Indonésii po Kosovo. Ahtisaari je autorem plánu osamostatnění někdejší srbské provincie Kosovo.

Všichni jmenovaní získají zlatou medaili, diplom a šek na deset miliónů švédských korun. Ceny jim osobně předá švédský král Gustaf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám