Hlavní obsah

Nižší DPH na léky ušetřila systému stovky miliónů korun

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Snížení DPH na 10 procent pro léky ušetřilo podle analýzy Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) systému zdravotního pojištění za první čtvrtletí proti loňsku 670 miliónů korun. Pacienti za stejné období mohli ušetřit kolem 100 miliónů, uvedl v úterý SÚKL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

„Potvrdilo se, že u hrazených léků snížená sazba DPH nebyla ze strany výrobců kompenzována navýšením reálně obchodované ceny a že toto opatření má skutečný smysl,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Analýza srovnávala náklady pojišťoven na přípravky, které jsou zcela nebo zčásti hrazeny ze zdravotního pojištění poté, co letos došlo ke snížení DPH na léky z 15 na 10 procent.

Podle analýzy došlo u 88 procent přípravků, které byly zahrnuty do průzkumu, ke snížení obchodovaných cen nebo jen mírnému nárůstu ceny (do jednoho procenta). Ročně by se mohly ušetřit dvě až tři miliardy korun.

SÚKL zkoumal i přímé dopady na pacienty. Vzhledem k tomu, že nemá přesné informace o skutečných doplatcích, vycházel z jejich maximální možné výše.

„U maximálních možných doplatků pacientů byl zjištěn pokles ve výši 4,45 procenta. Pokud by tedy pacienti spotřebovali stejný rozsah péče, zaplatili by o 32,7 miliónu korun měsíčně méně. Ročně jde o více než 390 miliónů,” konstatoval ústav s tím, že další úspory by měly v průběhu roku přijít s revizemi úhrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám