Hlavní obsah

Nižší cena obilí zřejmě pekařské a cukrářské výrobky nezlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Předpokládaný pokles cen potravinářského obilí a mouky nebude nikdy na takové úrovni, aby mohl kompenzovat nárůst ostatních nákladů v pekárensko- cukrárenském oboru. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislav Musil s tím, že je zřejmé, že obor musí pokračovat v úsilí o narovnání odbytových cen výrobků.

Foto: Jana Melicharová

Sraz milovníků starších vozů Škoda v Pohoří u Dobrušky

Článek

Podle svazu se výrobci od začátku roku potýkají s vysokým nárůstem přímých materiálových nákladů a to o 15 až 20 procent. "Narostly ceny pohonných hmot, elektrické energie a ceny surovin, jako jsou například cukr, marmeláda, tuky a oleje, obalový materiál a ceny služeb," uvedl Musil.

Český pekařský výrobek je stále jen na 30 až 40 procentech ceny produktů našich západních sousedů. Dobu, za kterou by se spotřebitelské ceny měly narovnat na úroveň cen Evropské unie si Musil netroufl odhadnout. "Stejně tak nelze stanovit procento, protože všechno bude působit zřejmě i regionálně," dodal. Podle něj to bude souviset i například s vývojem cen ropy.

V tiskové zprávě svaz upozorňuje na to, že v souvislosti se zprávami o předpokládané dobré sklizni obilí už některé obchodní řetězce zahájily ofenzivní kampaň vůči dodavatelům mlýnských a pekárenských výrobků. Dva z předních dodavatelů balených mouk byli na základě krátkodobých výběrových řízení obchodních řetězců, kde je rozhodujícím parametrem nabídnutá cena, nahrazeni dodavateli ze Slovenska.

Cenu balené mouky chápou podle Musila v obchodních řetězcích jako indikátor vývoje cen mouk obecně. Od toho také odvozují i požadavky na snížení cen pekárenských výrobků. Podle svazu hrozí nebezpečí, že se dodavatelské vztahy zhroutí, což by mohlo mít nepříjemný dopad na řadu výrobců. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR má 112 členů, jejichž podíl na trhu činí až 75 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám