Hlavní obsah

Nezaměstnanost v září klesla na tři procenta, je nejnižší za 22 let

Aktualizováno

Úřad práce na konci září evidoval celkem 224 331 uchazečů o zaměstnání, což představuje míru nezaměstnanosti tři procenta. Ve srovnání se srpnem jde o mírný pokles. V pondělí o tom informoval Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V září došlo k poklesu nezaměstnanosti. Ekonomice se daří a zaměstnavatelé přijímají další zaměstnance. Jen v předchozím měsíci nastoupilo do nového zaměstnání téměř 33 300 uchazečů,” uvedla k vývoji na trhu práce generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Stávající zářijová nezaměstnanost je nejnižší od roku 1996.

Úřady práce v září evidovaly přes 316 tisíc volných pracovních míst.

Nejnižší nezaměstnanost byla na konci září v okresech Rychnov nad Kněžnou (1,1 %), Jindřichův Hradec a Praha-východ (oba 1,3 %), Prachatice (1,4 %), Písek (1,5 %), Benešov, Plzeň-jih, Pelhřimov a Ústí nad Orlicí (shodně 1,6 %).

Nad pěti procenty byla nezaměstnanost v okresech Karviná (7 %), Most (6,3 %), Ostrava-město (5,5 %), Chomutov (5,2 %), Ústí nad Labem (5,1 %).

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám