Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA klesla na čtyřleté minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu klesla na 7,7 procenta z říjnových 7,9 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od prosince 2008. Ekonomika vytvořila 146 000 nových pracovních míst, tedy více než předpokládali analytici. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva práce.

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny na říjnových 7,9 procenta. Počítali se vznikem 93 000 nových pracovních míst.

Pokles míry nezaměstnanosti však podle agentury Reuters odráží zejména skutečnost, že řada lidí vzdala snahu o hledání práce a zmizela tak z registrů nezaměstnaných.

Hrubý domácí produkt USA se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychlejším tempem od posledního kvartálu roku 2011. Většina ekonomů však očekává, že v letošním čtvrtém čtvrtletí růst zpomalí pod dvě procenta.

Ekonomy nyní znepokojuje zejména takzvaný fiskální útes. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by podle některých analytiků mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese.

„Jakmile politici vyřeší fiskální a další problémy, které podkopávají podnikatelskou důvěru, očekáváme, že tempo hospodářského růstu a tvorby pracovních míst začne v příštím roce zrychlovat," řekl analytik Lewis Alexander ze společnosti Nomura Securities.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám