Hlavní obsah

Nezaměstnanost v srpnu stagnovala na 3,1 procenta

Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala na červencových 3,1 procenta. Bez práce bylo 230 499 lidí, což je nejnižší srpnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst v srpnu vzrostl na více než 313 tisíc. Oznámil to v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Podle úřadu trh práce nadále ovlivňuje dobrá kondice české ekonomiky a sezónní práce, které jsou stále v plném proudu. Týká se to zejména stavebnictví, lesnictví, zemědělství, rostlinné výroby, cestovního ruchu a gastronomie.

Nejnižší, dvouprocentní míra nezaměstnanosti je v krajích Jihočeském a Pardubickém. Naopak v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je to shodně 4,7 procenta, což je nejvíce v ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Stále platí, že český trh práce je extrémně vyčerpaný a zaměstnavatelé, kteří na úřady práce přihlašují další a další nová místa, tak spíše činí ze setrvačnosti než z přesvědčení, že se jim podaří zaměstnance sehnat,” komentovala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„V dalších měsících očekáváme, že míra nezaměstnanosti vlivem příznivých sezónních faktorů ještě poklesne pod hranici tří procent. Ke konci roku se ale naopak vlivem nepříznivých sezónních vlivů vrátí mírně nad tuto úroveň,” odhadla.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka „desetitisíce lidí odmítají pracovat a raději preferují život na sociálních dávkách”. Zaměstnavatelé reagují na nedostatek pracovních sil růstem mezd a zaváděním nových zaměstnaneckých benefitů. „Situace na trhu práce rozjíždí inflační spirálu v ekonomice, na kterou pravděpodobně zareaguje Česká národní banka růstem úrokových sazeb,” soudí Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám