Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Portugalsku vystoupala na další rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Míra nezaměstnanosti v Portugalsku dosáhla v posledním čtvrtletí loňského roku nového rekordu, když vzrostla na 16,9 procenta v porovnání s 15,8 procenta ve třetím kvartále. Informovala o tom Press TV s odkazem na tamní statistický úřad INE.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Stávkující v Lisabonu

Článek

Počet nezaměstnaných stoupl na 923 200 lidí, ve věkové skupině do 24 let vyskočila nezaměstnanost na 40 procent oproti 39 procentům ve třetím čtvrtletí.

Za celý rok 2012 nezaměstnanost v této pyrenejské zemi dosáhla 15,7 procenta, což je nezanedbatelný nárůst ve srovnání s 12,7 procenta v roce 2011. Portugalská vláda i Mezinárodní měnový fond totiž předpokládaly podstatně nižší růst.

Podle odhadů by měla tamní ekonomika letos poklesnout o jedno procento po tříprocentním propadu v roce 2012. V roce 2011 byla země nucena kvůli tvrdým dopadům globální finanční krize i recesi ekonomiky přijmout mezinárodní záchranný úvěr ve výši 78 miliard eur.

Za to se musela vláda zavázat provádět razantní úsporná opatření a reformovat svou ekonomiku. Jednotlivé nepopulární kroky, jako zvyšování daní či propouštění, vyvolaly množství stávek a protestů po celém Portugalsku.

Nezaměstnanost výrazně stoupla za leden i v Česku, když se dostala na rekordní hodnotu od vzniku samostatné České republiky v roce 1993. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám