Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU klesla, Nizozemsko se dotáhlo na Česko

Nezaměstnanost v Evropské unii (EU) v květnu klesla na 7,3 procenta z dubnových 7,4 procenta. Meziročně je o 0,4 procentního bodu vyšší. O pozici země s nejnižší nezaměstnaností v EU se nově Česko musí dělit s Nizozemskem. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost ve vybraných zemích EU

Článek

Bez práce bylo podle Eurostatu celkem 15,278 milionu obyvatel EU. Z toho 12,792 milionu lidí žilo v zemích eurozóny. Míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem v květnu činila 7,9 procenta. To je o 0,2 procentního bodu méně než v dubnu a o 0,4 procentního bodu více než před rokem.

Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje i nadále Česko, kde je bez práce 3,3 procenta lidí. O prvenství se však nově musí dělit s Nizozemskem, které dosáhlo stejně nízké míry nezaměstnanosti.

Globální trh práce se z pandemie nezotaví nejméně do roku 2023

Ekonomika

V Polsku a na Maltě je bez práce 3,7 procenta ekonomicky aktivní populace ve věku 15 až 74 let. V Německu a Polsku dosahuje takto definovaná míra nezaměstnanosti 3,8 procenta.

S nejvyšší nezaměstnaností se potýkají v Řecku, kde dosahuje 15,4 procenta. Následuje Španělsko s 15,3 procenta, Itálie s 10,5 procenta a Francie se 7,5 procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v Británii klesla

Britská míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku dosahovala 4,8 procenta. To je pokles o 0,3 procentního bodu ve srovnání s nezaměstnaností 5,1...

Výběr článků

Načítám