Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU je rekordně nízko, Česko se drží na špici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny v červnu klesla o 0,1 bodu na 7,5 procenta a byla nejnižší od poloviny roku 2008. V celé EU zůstala na květnových 6,3 procenta, což je nejnižší hodnota od ledna 2000, kdy se začaly tyto údaje v nynější podobě sledovat. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále v Česku, kde činila 1,9 procenta, uvedl ve středu Eurostat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Země EU s nejnižší nezaměstnaností

Článek

Loni v červnu byla míra nezaměstnanosti v eurozóně 8,2 procenta, v celé unii pak 6,8 procenta.

V eurozóně bylo letos v červnu bez práce 12,377 milionu lidí, v celé EU pak 15,674 milionu. Ve srovnání s květnem se jejich počet v osmadvacítce snížil o 36 000 a v eurozóně o 45 000.

Dále se také snížil počet nezaměstnaných do 25 let. V celé unii jich bylo asi 3,17 milionu, což je o 239 000 méně než před rokem. V eurozóně počet mladých lidí bez práce klesl o 179 000 na 2,25 milionu. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině ale s 14,1 procenta v EU a s 15,4 procenta v eurozóně zůstává vysoká. Nejhorší je situace v Řecku (39,6 procenta/údaj za 1. čtvrtletí) a ve Španělsku (32,4 procenta), nejlepší v Německu (5,5 procenta) a pak v Nizozemsku (6,5 procenta).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Země EU s nejvyšší nezaměstnaností

Ze zemí EU vykazuje i nadále nejnižší celkovou míru nezaměstnanosti Česko. Podle Eurostatu v červnu činila 1,9 procenta. Za ní následuje Německo s 3,1 procenta.

„Trh práce v Česku zůstává nadále extrémně přehřátý navzdory tomu, že některé dílčí ukazatele posledních měsíců signalizovaly, že může začít docházet k mírnému obratu. Například data za červen z úřadů práce naznačila, že poprvé od konce roku 2016 se snížil volný počet pracovních míst. To v minulých letech bývalo běžné spíše v průběhu zimních měsíců, když se ukončovaly sezónní práce,” komentoval ekonom ING Jakub Seidler. Ten předpokládá, že vzhledem ke zpomalování globální ekonomiky tuzemská nezaměstnanost dosáhne letos dna a začne pomalu růst.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti ze zemí EU má nadále Řecko (17,6 procenta/údaj za duben) a Španělsko (14 procent).

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám