Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku roste, volná místa ubývají

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Lidí bez práce za říjen v Česku zase o něco přibylo, oproti září konkrétně o 3577. I z toho důvodu nezaměstnanost vzrostla v porovnání s devátým měsícem letošního roku z 8,4 na 8,5 procenta. Nelichotivou situaci podtrhuje fakt, že rovněž ubylo volných pracovních míst. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku za říjen opět stoupla.

Článek

„Nárůst nezaměstnanosti lze vysvětlit především ukončováním sezonních prací,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že na jedno volné místo připadá v současnosti více než 12 uchazečů. Nejhorší situace je v Jeseníku, kde na jedno místo čeká 107 nezaměstnaných.

Podle Nováka se pokles ekonomické výkonnosti na domácím pracovním trhu ještě plně neprojevil. Vzhledem k pokračující recesi lze počítat s postupným růstem nezaměstnanosti v dalších měsících a na začátku příštího roku. „Na konci letošního roku by již míra nezaměstnanosti měla dosahovat úrovně devíti procent,“ domnívá se Novák.

Recese ukazuje zuby

Podle analytika Václava Frančeho z Raieffeisenbank je patrné, že aktuální recese české ekonomiky se zpožděním „zakusuje svůj zub“ do českého trhu práce.

„Český trh práce čeká na pozitivní zprávy z ekonomiky. Ty zatím nepřicházejí, a tak do konce roku očekáváme další růst míry nezaměstnanosti, která pravděpodobně překoná hranici devíti procent,“ sdělil Libor Stodola ze společnosti PwC ČR. K určité stabilizaci trhu by podle něj mohlo dojít v příštím roce a výraznější oživení lze očekávat až v 2014.

Stavebnictví jako brzda, teď už i průmysl

Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, je brzdou na trhu práce dlouhodobě stavebnictví, ve kterém je zaměstnáno stále méně lidí od začátku krize v roce 2008. „A nově se k němu letos připojuje i průmysl. Jeho výkon klesá, a proto pro podniky není potřeba najímat nové zaměstnance,“ připomněl Kozub.

Podle údajů MPSV podporu v nezaměstnanosti pobíralo z celkového počtu nezaměstnaných 92 178 uchazečů o zaměstnání. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okresech Bruntál (15,8 procenta), Most (15,6 procenta) a Chomutov (14,3 procenta). Nejnižší míra byla naopak zaznamenána v okresech Praha-východ (3,4 procenta), Praha-západ (4,3 procenta) a hl. m. Praha (4,4 procenta).

MPSV nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Na konci října tento ukazatel vykázal hodnotu 6,7 procenta, u mužů 6,3 procenta a u žen sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám