Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku roste, najít práci je stále těžší

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Nezaměstnanost v Česku stoupla v listopadu na 8,7 procenta oproti říjnovým 8,5 procenta. Počet nezaměstnaných překročil půl miliónu, když pracovní úřady registrovaly 508 498 nezaměstnaných, tedy o 2,4 procenta meziměsíčně více. O 4,7 procenta ubylo volných pracovních míst. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku za listopad opět stoupla.

Článek

„Hlavním důvodem zvyšující se nezaměstnanosti je nízká schopnost ekonomiky vytvářet volná pracovní místa,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Volných míst totiž bylo v listopadu pouze 38 806, což je méně než v předchozích měsících.

„Růst nezaměstnanosti lze sice vysvětlit především ukončováním prací sezonního charakteru, avšak stále více se začíná propouštět i v dalších segmentech ekonomiky,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že hlavní vlna propuštění teprve přijde na začátku příštího roku. Na jedno volné pracovní místo v současnosti připadá více jak 13 uchazečů.

Růst zájemců o práci může potvrdit i pracovní server Spráce.cz: „ Ano, počet zájemců o volná pracovní místa roste, ale nabídka míst nikoli. Potřeba zaměstnavatelů hledat nové lidi klesá již delší dobu i v segmentech, která nesouvisejí se sezonními pracemi,“ řekl Jan Votruba, manažer serveru Spráce.cz

V listopadu odešlo z evidence úřadů práce do zaměstnání pouze 16 210 uchazečů, což je o plných 6552 méně v porovnání s říjnem. „Je to dokonce o 14 389 lidí méně než loni v listopadu,“ připomněl Volf.

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v listopadu 2012

Počet míst ve stavebnictví s příchodem zimy každoročně klesá. Problém prohlubuje také nízké tempo ekonomiky, která se zmítá ve vlnách recese. „Tu v nejbližší době neopustí, jelikož síla zahraniční poptávky je stále slabá. Ekonomické problémy v Evropě přetrvávají, a proto se v exportně zaměřené české ekonomice v nejbližší době nic nezmění,“ doplnil Volf.

Také proto nezaměstnanost podle Volfa dále poroste a pravděpodobně přesáhne devítiprocentní hranici.

Žádný růžový výhled

Optimistický není podle Nováka výhled ani na celý příští rok. „Masivního propuštění se nejspíše nedočkáme, avšak mírný růst nezaměstnanosti spojený s pokračujícím poklesem reálných mezd a nízkým počtem volných pracovních míst je realistický obrázek,“ nastínil Novák.

Právě tvorba nových pracovních míst je jedním z klíčových problémů na pracovním trhu, když poptávka je v podstatě jen po specialistech z IT. Na druhé straně pro málo kvalifikované zaměstnance je sehnat práci velmi těžké.

Reklama

Výběr článků

Načítám