Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku dál klesá. V březnu spadla na 4,8 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,8 procenta z únorových 5,1 procenta. Bez práce bylo 356 112 lidí, nejméně od roku 2008. Volných pracovních míst přibylo 150 917, informoval v pondělí úřad práce. Česko má nejnižší nezaměstnanost ze zemí EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Jarní počasí přispívá rozjezdu sezónních prací.

„Z evidence úřadu práce odešlo v březnu téměř 64 500 lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu," řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Na prvním místě Plzeňský kraj

Nejnižší podíl nezaměstnaných má nově Plzeňský kraj, a to 3,1 procenta. Praha je druhá, s mírou nezaměstnanosti 3,2 procenta. Naopak nejhůře na tom je nadále Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla 7,4 procenta. Na jedno volné pracovní místo nyní v ČR připadá 2,4 uchazeče.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Mírný pokles podílu nezaměstnaných bude pokračovat i v následujících měsících. Svého dna by v letošním roce měl dosáhnout v červnu, a to na úrovni 4,3 procenta,” odhaduje ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Ve zbytku roku se bude vlivem sezónních faktorů mírně zvyšovat. Podíl nezaměstnaných se nachází na již velmi nízkých úrovních, což tlačí mzdy směrem nahoru. Ty by v letošním roce měly vzrůst o 4,6 procenta, v příštím roce pak o 4,4 procenta. Domácnostem by se tak i navzdory rostoucí inflaci mělo dařit,” dodala.

Kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti si řada podniků stěžuje na to, že nemůže sehnat zaměstnance a volá po usnadnění zaměstnávání cizinců, například Ukrajinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám