Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červenci stoupla

Nezaměstnanost v České republice vzrostla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. Místo si hledá 240 706 uchazečů, což je zhruba o 9,5 tisíce více než v předchozím měsíci, uvedl Úřad práce (ÚP) v tiskové zprávě. Na jedno volné místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče. Podle ÚP jde o očekávaný sezónní výkyv.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v ČR.

Článek

„Ačkoli pozorujeme určitý mírný nárůst nezaměstnanosti, stále se jedná o velmi nízké číslo, dokonce nejnižší v celé Evropské unii. To navíc platí dlouhodobě, můžeme proto mluvit o skutečně dobrém výsledku. V současnosti tak jde o velmi pozitivní ukazatel,” uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Volných míst v nabídce úřadů práce bylo ke konci letošního prvního prázdninového měsíce 313 250. Ve srovnání s červnem to bylo o 6158 méně. V meziročním srovnání počet neobsazených pozic klesl téměř o 45 tisíc.

Aktivita firem je z pohledu náboru nových zaměstnanců v letním období nižší, proto nezaměstnanost mírně vzrostla, vysvětlil generální ředitel ÚP Viktor Najmon.

Žádosti o příspěvek 5000 Kč už za týden

Domácí

„Vývoj v následujících měsících bude záviset na průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny, dopadech energetické krize na zaměstnavatele, trvající vysoké inflaci, kvůli které rostou náklady na výrobu, či aktuální epidemické situaci," dodal Najmon.

70 tisíc pracujících Ukrajinců 

Podle zdrojů úřadu získalo v Česku od vypuknutí konfliktu na Ukrajině letos v únoru do konce července práci celkem 97 238 občanů Ukrajiny. Někteří z nich už se ale vrátili domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci července tak v ČR pracovalo 73 908 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou.

Největší zájem mají zaměstnavatelé o pracovníky ve výrobě a na dělnických pozicích, ale i o sezónní pracovníky. Dlouhodobě pak firmám chybějí kvalifikovaní řemeslníci nebo odborníci v informačních technologiích.

Zlepšení na Karlovarsku

Z pohledu jednotlivých krajů je na tom nejhůře Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla rovných pěti procent. O dvě desetiny procenta nižší pak je v Moravskoslezském kraji. Oba regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných lidí i loni, uvedl ÚP.

Stát přestane platit za 200 tisíc běženců

Domácí

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,3 procenta). Meziročně se pak situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných oproti červenci 2021 klesl o 1,4 procentního bodu na 3,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám