Hlavní obsah

Nezaměstnanost je tématem voleb, politici s ničím novým nepřicházejí

Problematice nezaměstnanosti se věnovali hosté obou nedělních diskusních pořadů, tedy Sedmičky na Nově i Nedělní partie na Primě. Recept na řešení se však pokoušel každý přinést jiný a bylo jasně vidět, že právě na tomto poli předvolební boj sílí.

Článek

Jan Kasal z KDU-ČSL se optimisticky domníval, že nezaměstnanost lze snížit: "Je to reálné. Je naivní čekat, že řešení nabídne jen stát, stejně liché je ale myslet si, že to vyřeší jen trh, na tom, se musí podílet všechny složky." Kasal zřetelně prosazoval lidovecký program, který tu není pro to, "aby podporoval ODS proti ČSSD a naopak".

Program Kasal vymezil: "Jsme jediná strana, která jde do voleb se sociálně tržním hospodářstvím, které stálo u zrodu poválečné Evropy, to neopustíme za nic na světě, to bychom přestali být křesťanskými demokraty." Kasal však alespoň hovořil konkrétněji a uvedl, co je nutné udělat: "Snížit náklady na odvody na sociální pojištění a snížit daň z příjmu právnických osob."

K investičním pobídkám se ale vyjadřoval opatrněji: "Nechci říkat, že se vytvoří 3000 přímých pracovních a desetitisíce nepřímých pracovních míst z obavy, aby je nezaplnili cizinci. Je třeba preferovat takové programy, která požadují vyšší technickou úroveň."

Právě investiční pobídky v boji s nezaměstnaností vyzdvihoval v Sedmičce ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD): "Za posledních osm let se s nezaměstnaností udělalo hodně, je pod evropským průměrem. Největší nárůst nezaměstnanosti v letech 1997 až 1999 byl zvládnut díky politice podpory investic. Problém je u lidí se zdravotním postižením a zůstává problém s regionální nezaměstnaností v Ústeckém a Moravskoslezském kraji."

Talmanová kritizovala investiční pobídky

Poslankyně za ODS Lucie Talmanová ovšem v konkurenční Nedělní partii nesdílela optimistický Škromachův pohled. Připomenula, že za vlády ČSSD se nezaměstnanost zdvojnásobila. "Není v pořádku, když rostoucí ekonomika generuje vyšší nezaměstnanost," uvedla. K aktuálnímu poklesu nezaměstnanosti podotkla: "70 000 pracovních míst vytvořily investiční pobídky." Kritizovala vysoké náklady, na která takto vzniklá místa přijdou.

Opřela se také do podle ní příliš štědrého sociálního systému. Zmínila inzerát Toyoty, která hledá i nekvalifikované pracovní síly za 14 000 korun. To podle ní znamená, že se Čechům za tento plat nevyplatí pracovat. Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) na to reagoval: "Samozřejmě mě to trápí, ale po volbách se zamyslíme nad tím, proč tato místa nejsou atraktivní pro Čechy." Zmínil ale jeden možný důvod, že v okolních zemích je nezaměstnanost  vyšší, proto cizinci chodí za prací do ČR. 

Reklama

Výběr článků

Načítám