Hlavní obsah

Nezadržitelný pád koruny zaznamenal další rekord

Novinky, toh
Aktualizováno

Česká měna v pondělí navázala na propady z předešlých dní a prudce oslabila na nejslabší úroveň za více než tři roky. Její kurz se podle serveru Patria Online dostal nad hranici 29 Kč/EUR. Oslabila i proti dolaru, a to na 22,70 Kč/USD. Na nejslabších hodnotách se koruna udržela jen chvíli, poté lehce posílila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Na této hodnotě byla naposledy začátkem roku 2006, tedy před více než třemi lety. Ještě letos v létě se přitom obchodovala pod 23 korunami za euro. Od léta tedy již ztratila více než 26 procent,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Podle něj jsou kromě koruny pod výrazným tlakem i ostatní středoevropské měny, které ztrácí na hodnotě.

Tuzemská měna v uplynulých týdnech zažívá obrovské výkyvy. Její kurz sice v krátkých intervalech několikrát posílil, z dlouhodobého hlediska však výrazně oslabuje. Zejména v minulém týdnu ji podrazily nohy špatné zprávy z ekonomiky.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podle statistik rychle roste nezaměstnanost, naopak se propadá průmyslová výroba, a to se projevuje i na kurzu koruny.

Oslabování koruny je natolik výrazné, že patří mezi nejvíce oslabující měny světa. Například jen od prosince drží třetí příčku. Hůře už jsou na tom jen polský zlotý a maďarský forint.

Koruna zůstane volatilní

"Koukněme do střev devizového trhu. Třetina obchodů jsou prosté konverze. Dominantní dvě třetiny pak termínované operace. Jejich typickým příkladem je zajištění exportéra,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Tímto způsobem se většinou tlačí na kurz měny. Jenže tím, že zahraniční obchod je v recesi, není důvod proč by se exportéři zajišťovali.

"Čekejme větší volatilitu kurzu. Mizivou predikovatelnost. Rostoucí roli spekulací. Tlak na oslabení měny střídaný růstem vyvolaným vybíráním zisků,“ uzavřel Michl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám