Hlavní obsah

Nevěstinec řízený prostitutkami. V Amsterdamu zkoušejí nový ekonomický model

Novinky, bož

V nizozemském Amsterdamu začátkem týdne otevřeli nový nevěstinec, který má vyzkoušet úplně nový ekonomický model. Vznik nevěstince inicioval samotný magistrát města a sexuální pracovnice by si podnik měly řídit samy. Město si od toho slibuje zlepšení pracovních podmínek, uvedl britský list Guardian. Prostituce je v Nizozemsku legální od roku 2000.

Foto: Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Prostituci v Nizozemsku legalizovali v roce 2000 a příjmy z ní tak podléhají zdanění. Vlastníci podniků nabízejících erotické služby si musí opatřit podnikatelské oprávnění a dodržovat místní vyhlášky.

Úvěr na rozjezd podnikání iniciativě My Red Light, která nevěstinec provozuje, poskytl nizozemský finanční ústav Rabobank. V podniku bude pracovat zhruba 40 sexuálních pracovnic a pracovníků, kteří budou mít k dispozici celkem čtyři budovy.

Projekt iniciovalo město, dál se ho neúčastní

I když iniciativa původně vzešla ze strany města, to už bude nadále hrát jen roli pozorovatele. „V tuto chvíli už se v projektu dále neangažujeme – jen ho budeme příští dva roky monitorovat,“ uvedla ředitelka městského programu Sonja Polová.

„Iniciativa je pro město zajímavá, neboť může přispět k emancipaci sexuálních pracovníků a pracovnic v Amesterdamu a může více z nich inspirovat k podnikání na volné noze,“ dodala.

Masérské kurzy i školení v účetnictví 

Výhledově iniciativa plánuje i organizaci nejrůznějších školení a kurzů. „Uvažujeme o masérských kurzech, ale i o školeních v účetnictví a finančních aspektech práce,“ řekla k tomu Guardianu členka dozorčí rady iniciativy My Red Light Marieke de Ridderová.

„Pokud to vyjde, budeme mít pro prostituci úplně nový model,“ věří de Ridderová.

Anketa

Souhlasíte s legalizací prostituce?
Ano
82,7 %
Ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 4087 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám