Hlavní obsah

Nemovitosti v Česku za rok zdražily, byty v průměru o více než 10 procent

Novinky, tov

Loňský rok přinesl rychlý nárůst cen všech typů nemovitostí. Byty zdražily o 11 procentních bodů, pozemky o 10,7 procentního bodu a rodinné domy o 4,7 procentního bodu. Vyplývá to z údajů HB Indexu Hypoteční banky, s jehož pomocí banka ceny nemovitostí sleduje od roku 2010.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index – bytové jednotky

Článek

„Celorepublikový růst cen táhly především byty v Praze, Brně, Olomouci a ve Středočeském kraji, kde si ceny bytů připsaly také nejvíce. Za zmínku stojí fakt, že ceny starších panelových bytů rostly více než v případě cihlových. Na trhu roste zájem především o byty pro rodinu (3+kk, 3+1),” uvedl ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

„Developeři prodali za celý loňský přibližně 6500 bytů, což představuje oproti předchozímu roku mírný pokles. Způsobil ho ale nedostatek nabídky. Velká část nových bytů se kupuje čistě na investici,” dodal.

Ceny rodinných domů v uplynulém čtvrtletí dosáhly nejvyššího kvartálního růstu za poslední dva roky. I tak bylo tempo jejich růstu oproti cenám bytů a pozemků méně než poloviční. U nové výstavby domů převažuje ta individuální, prováděná svépomocí a dodavatelským způsobem.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index - rodinné domy

Developerská výstavba se převážně soustřeďuje na řadové rodinné domy na malých pozemcích v krajských městech a jejich okolí. Novou výstavbu však ovlivňuje pokračující růst cen stavebních nákladů, uvedla banka.

Od začátku sledování cen v roce 2010 nejvíce stouply ceny pozemků, nárůst pokračoval i loni a téměř se vyrovnal nárůstu o 11 procent u bytů.

„Největší zájem převažuje u lokalit v okolí velkých měst a překvapivě u levnějších pozemků bez kompletních veřejných sítí. Nabízejí totiž nižší cenu,“ uzavřel  Němeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám