Hlavní obsah

Nemluvte za ČEZ, vzkázal ministru Kubovi Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý vzkázal svému vládnímu kolegovi Martinu Kubovi (ODS), že nemá oprávnění vyjadřovat se za společnost ČEZ. Kuba v úterý odpoledne komentoval situaci energetické firmě, která má problémy v Bulharsku. Hrozí jí odebrání licence.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek připomněl, že ČEZ má své orgány, představenstvo a dozorčí radu, a též svého akcionáře, kterým je většinově ministerstvo financí. Reagoval tak na Kubova slova, že situaci konzultoval s vedením ČEZu.

Kuba se k situaci energetické firmy vyjádřil odpoledne. Řekl, že nelze zatím předjímat, co by ztráta licence mohla znamenat pro ČEZ a hlavně pro stát, který je hlavním akcionářem. Ministr podotkl, že situaci už konzultoval s vedením českého energetického kolosu.

„Bulharský premiér oznámil, že bude odebrána licence ČEZu, ale je třeba si uvědomit, že odebrání licence není v Evropské unii politickým rozhodnutím. Je to rozhodnutím, které může udělat nezávislý regulátor,“ sdělil Kuba.

„Může je udělat pouze v momentě, kdy upozorní nějakou výtkou na nějaká významná pochybení, dá tomu účastníkovi možnost je nějakým způsobem rozporovat a pokud jsou prokázána, pak může zahájit proces odebrání licence,“ doplnil ministr s tím, že tady to zaznělo napřed z úst premiéra. Až pak byla česká společnost informována bulharským regulátorem o zahájení správního řízení.

Nečas: Očekávám, že Bulharsko splní závazky

K ČEZu a situaci v Bulharsku se vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). Očekává, že Bulharsko ve sporu s energetickou společností ČEZ dodrží své mezinárodní závazky i úmluvu o ochraně investic. Uvedl to v úterý v tiskové zprávě. Problém s vysokými účty za elektřinu považuje za zpolitizovaný a výroky bulharských představitelů vůči ČEZ za nestandardní.

Nečas také v tiskovém prohlášení uvedl, že chce o situaci mluvit s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.

Česká distribuční společnost ČEZ Bulgaria dostala v úterý pokutu 15 000 leva (necelých 200 000 korun) a ještě téhož dne má přijít o licenci. Tímto krokem a zároveň příslibem nižší ceny se snaží bulharská vláda zmírnit masové protesty obyvatel proti vysokým účtům za odběr elektřiny.

Tvrdý postup kvůli volbám?

Jak připomínají někteří komentátoři, blížící se červencové parlamentní volby jsou hlavním důvodem razantního postupu bulharského premiéra. Současná bulharská vláda se totiž nachází pod výrazným tlakem socialistické opozice, který navíc umocňují desítky tisíc rozhořčených lidí v ulicích bulharských měst. Jejich protesty vyvrcholily v pondělí večer násilnými akcemi v centru Sofie.

Vedle Bulharska ČEZ čelí potížím v Albánii, kde se dostal do konfliktu s úřady, a ty se rozhodly odebrat firmě licenci k distribuci elektřiny. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici, celková ztráta v Albánii se odhaduje na pět miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám