Hlavní obsah

Němečtí Zelení napadli bezpečnost Temelína. Nesmysl, tvrdí česká strana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z posudku německých Zelených vyplývá, že jaderná elektrárna Temelín má konstrukční nedostatky, které prý ohrožují její bezpečnost. Česká strana, konkrétně společnost ČEZ i Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), však tyto závěry odmítá.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Posudek vypracoval bývalý vysoký úředník německého ministerstva životního prostředí Dieter Majer. Potenciální bezpečnostní riziko podle něj představují svary mezi tlakovou nádrží a primárním chladicím okruhem elektrárny. Podle Majera není pro svary doložená dostatečná kvalita.

Podle ČEZ i SÚJB však byla kvalita svarů v jaderném okruhu elektrárny mnohokrát prověřena a žádné nebezpečí nehrozí. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová dává posudek Zelených do souvislosti s nadcházejícími německými volbami. „Vždy, když se blíží volby, tak Zelení v Německu nebo v Rakousku zvyšují svou aktivitu k Temelínu,“ podotkla Drábová.

„Jedná se o mnohaleté téma Greenpeace – svary primárního potrubí k tlakové nádobě reaktoru. Od roku 2000, kdy Greenpeace toto téma otevřelo, byla zpracována řada znaleckých posudků a oponentur,“ reagoval na německé Zelené mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Kvalita opakovaně prověřovaná

„Kvalitu svarů nechával podle Kříže opakovaně prověřovat SÚJB, Policie ČR i ČEZ. Při analýzách všech svarů se používaly i různé metody. Odborníci měřili například jejich tvrdost, prováděli analýzy chemického složení nebo mikrostrukturální replikovanou analýzu. „Všechny tyto metody potvrdily kvalitu svarů i postup svařování. Temelín má díky tomu nejprověřovanější svary na světě,“ sdělil Kříž.

Podle Drábové všechny posudky SÚJB ukazují, že svary v Temelíně jsou naprosto v pořádku. „Žádného technického přehodnocení se nebojíme, protože těm svarům vůbec nic není,“ řekla Drábová. „Kromě toho probíhá pravidelný systém provozních kontrol, příští rok se bude konat další. Ty svary budou znovu zkontrolované a ukáže se, že jsou stejně jako před 15 lety naprosto v pořádku,“ doplnila.

Němečtí Zelení se kvůli svému posudku obrátili na ministra životního prostředí Petera Altmaiera a vyzvali ho, aby si na Česku vyžádal další zkoušky. Altmaier to však odmítl s tím, že nevidí žádný bezpečnostně-technický důvod ke zpochybnění postupu dozorových úřadů na české straně.

Související téma

Reklama

Výběr článků

Načítám