Hlavní obsah

Němečtí spotřebitelé si mohou vzít půjčku se záporným úrokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžní spotřebitelé v Německu mohou využít i světlých stránek záporných úrokových sazeb. Některé internetové úvěrové platformy totiž platí spotřebitelům za to, že si u nich půjčí. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Internetový srovnávač úvěrů Check24 tak od pondělí inzeruje úvěr s ročním úrokem -0,3 procenta. Jeho konkurent Smava šel dokonce ještě níže – přišel s úrokem -0,4.

Záporná úroková sazba Evropské centrální banky (ECB) pro bankovní vklady přitom už dlouho zdrojem stížností německých domácností, kterým se nelíbí pokles výnosů na spořicích účtech. Němci patří v Evropě mezi nejšetrnější a nejméně ochotné si brát půjčky.

Boháči vybírají peníze ze švýcarských bank. Mají dost záporných úroků

Ekonomika

„Platí” údaji o sobě

Orgány na ochranu spotřebitelů však upozorňují, že dlužníci mohou za úvěr „platit” jiným způsobem. Věřiteli totiž věřiteli veškeré informace, jako jsou příjmy, finanční situace a bankovní výpisy.

„Takové údaje jsou nad zlato, a proto je cena pro spotřebitele poměrně vysoká. A to bez ohledu na to, jak lákavá je nabídka sazeb,” řekl právní zástupce sdružení na ochranu spotřebitelů Verbraucherzentrale Sachsen Kay Görner.

Některé evropské banky již v minulosti zavedly záporné úroky na spořicích či běžných účtech při vyšších vkladech. Boháči tak museli bankám platit za to, že si u nich mohli uložit hotovost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám