Hlavní obsah

Německý průmysl svým červnovým růstem vyrazil analytikům dech

Berlín

Německá průmyslová výroba v červnu vzrostla o 2,4 procenta po květnovém poklesu v rozsahu 0,8 procenta. Vyplývá to ze zprávy tamního ministerstva hospodářství. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby o 0,3 procenta.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak Novinkám sdělil analytik Miroslav Frayer z Komerční banky, vývoj červnové průmyslové výroby výrazně předčil i nejoptimističtější očekávání trhu. „Vzhledem k tomu, že Německo je náš hlavní obchodní partner, výrazně lepší data z Německa jsou dobrou předzvěstí i pro český průmysl,“ uvedl Frayer, podle nějž česká ekonomika má již to nejhorší za sebou a v druhé polovině roku se bude držet v lepší kondici.

Důležitý je růst celé eurozóny

„Růst německého průmyslu v červnu je nepochybně dobrou zprávou pro český průmysl. Posiluje naději, že zvýšené objednávky z Německa vytáhnou červencový růst českého průmyslu do plusových hodnot,“ uvedl pro Novinky ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

„Co se týče červnové statistiky z průmyslu, tak platí, že z jednoho čísla nelze dělat ukvapené závěry a podléhat přehnanému optimismu. Z tohoto pohledu je lepší počkat, co přinesou další měsíce,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Německo je z pohledu ČR klíčovou zemí, ale úplně nejdůležitější podle Nováka je, aby oživila celá ekonomika eurozóny. „Stejně jako ČR se neobejde bez Německa, tak Německo se neobejde bez eurozóny,“ dodal Novák.

Výroba ve zpracovatelském sektoru se v červnu zvýšila o 2,2 procenta po poklesu o půl procenta v předchozím měsíci. Nejvíce rostla výroba zboží dlouhodobé spotřeby, a to o 12,7 procenta. Produkce energetického sektoru stoupla o pět procent a výroba ve stavebnictví vzrostla o 1,6 procenta. Oba sektory zaznamenaly v předchozím měsíci pokles.

Podnikům rostly zakázky

Jiná zpráva pak v úterý ukázala, že zakázky německých průmyslových podniků v červnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 3,8 procenta, což bylo nejrychleji od loňského října. V květnu se naopak zakázky o půl procenta snížily.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala dluhové krizi v eurozóně. Na konci loňského roku ale zaznamenala pokles a v prvním čtvrtletí se jí jen těsně podařilo vyhnout se recesi, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 procenta vzrostla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám