Hlavní obsah

Německý dodavatel pro sluneční elektrárny Solar World bankrotuje. I kvůli levné čínské konkurenci

Německý dodavatel zařízení pro výrobu solární energie Solar World se rozhodl vyhlásit platební neschopnost. Cena akcií podniku se ve čtvrtek v reakci na tuto zprávu propadla o zhruba 80 procent, píše agentura Reuters.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zakladatel a ředitel firmy SolarWorld Frank Asbeck na mimořádné valné hromadě akcionářů firmy.

Článek

Solar World o záměru vyhlásit platební neschopnost informoval ve středeční zprávě pro burzu. Společnost zaměstnává zhruba 3000 lidí a v minulosti byla největším výrobcem solárních panelů v Evropě. Dostala se však pod tlak kvůli levné konkurenci z Číny.

„Je to hořký krok pro Solar World, jeho vedení i zaměstnance a také pro celý solární průmysl v Německu," uvedl zakladatel a generální ředitel podniku Frank Asbeck, kdysi označovaný jako "sluneční král".

Společnost koncem března oznámila, že se chce pomocí tvrdého úsporného programu, zahrnujícího zrušení 400 pracovních míst, vymanit do roku 2019 ze ztrát. V loňském roce firma prodělala téměř 92 miliónů eur (zhruba 2,4 miliardy korun), napsala agentura DPA.

Za deset let na špici

Asbeck založil společnost Solar World v roce 1998 a během deseti let z ní vybudoval jeden ze tří největších podniků v oblasti solární energetiky na světě. V současnosti ve firmě vlastní více než pětinový podíl. V roce 2008 na sebe Asbeck upoutal pozornost překvapivou nabídkou na převzetí německé automobilky Opel.

Kvůli ostré konkurenci na trhu solárních panelů v roce 2015 ukončila po devíti letech výrobu v Česku také japonská společnost Kyocera ve své továrně u Kadaně.

Trh solárních panelů se mění, místo budování velkých solárních parků je ve většině zemí nyní trendem jejich instalace na střechách domů i průmyslových objektů. Americký výrobce Tesla nyní představil novou generaci střešních solárních panelů, které jsou prakticky k nerozeznání od klasických střešních tašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám