Hlavní obsah

Německu hrozí pokuta za velký deficit

– BERLÍN

V Evropské unii propukly dohady na téma možného postižení Německa vysokou pokutou za neschopnost snížit rozpočtový deficit pod stanovený limit. Intenzity tyto diskuse nabraly poté, co o víkendu nejvyšší vládní činitelé přiznali, že deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu nedostanou letos a možná ani příští rok.

Článek

Slib vyrovnání rozpočtu do roku 2006 tak Německo v žádném případě nesplní. V německém tisku vzbudilo pozornost citování názoru evropského komisaře pro hospodářství a měnu Pedra Solbese. Ten podle článku v jednom časopisu řekl, že Německo bude pokutováno, pokud jeho deficit překročí i v roce 2004 tříprocentní limit Paktu stability.

Toto vyjádření ve středu na pravou míru uvedl Solbesův mluvčí Gerassimos Thomas. Podle něho budou finanční sankce použity jen v případě nezbytnosti a před jejich uvalením je nutné projít několika fázemi.

Ještě ne reálná hrozba

Mluvčí připomněl, že Německo má na vyhovění požadavkům EU stále dost času. Pokud se zjistí, že ani letos nebude Berlín schopen stlačit schodek pod tři procenta, vydá EU pro Německo podrobnější doporučení. Jen při trvalejším odpírání poslušnosti se pokuta stane reálnou hrozbu.

Berlín dostal od ministrů financí EU termín do 21. května, aby přijal opatření k redukci deficitu, který loni stoupl na 3,6 procenta. Pokud by překročil tříprocentní mez i letos, vydá EU pro Berlín podrobnější směrnice postupu.

Německo by správně mělo snižovat výdaje a zvyšovat daně, což sice vláda do určité míry dělá, tím však jen dále potápí stagnující ekonomiku. K dalším restriktivním krokům proto již ani kancléř Gerhard Schröder ani ministr financí Hans Eichel ochotni nejsou.

Pokuta vše jen zhorší

Pokud by Německo nakonec muselo platit vysoké pokuty v řádu miliard eur, jen by to dále zhoršilo jeho rozpočtovou a ekonomickou situaci. Ekonomové proto považují z tohoto hlediska Pakt stability za kontraproduktivní. Připomínají přitom, že euro bude dlouhodobě stabilní jen se zdravou ekonomikou a nikoli díky slepému plnění nominálních kritérií.

Takovou ekonomickou logiku se již rozhodla vést Francie. Ta v březnu odmítla doporučení EU na snížení deficitu a pro tento rok plánuje naopak jeho zvýšení na 3,4 procenta HDP z loňských 3,1 procenta. Hospodářští ministři argumentují v Paříži tím, že snižování výdajů a zvyšování daní může přivést zemi v nynější situaci do recese.

Německo se nicméně může pokutám i při opakovaném porušování limitů vyhnout, pokud získá na svou stranu kolegy z EU. Sankce totiž musejí posvětit ostatní členské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám