Hlavní obsah

Německo zvažuje bezplatnou MHD

Německá vláda hodlá v důsledku hrozící žaloby ze strany Evropské komise výrazně rozšířit opatření ke zvýšení čistoty ovzduší v německých městech. Zvažuje mimo jiné bezplatnou místní veřejnou dopravu. Podle agentury DPA a serveru Politico to vyplývá z dopisu vládních představitelů, jehož adresátem je evropský komisař pro životní prostředí Karmenu Vella.

Foto: Profimedia.cz

Tramvaj v Berlíně

Článek

"Společně se spolkovými zeměmi a obcemi zvažujeme, že budeme nabízet místní veřejnou dopravu zdarma, abychom snížili počet soukromých vozidel," cituje z dopisu Politico. Dopis podepsali německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, ministr dopravy Christian Schmidt a šéf kancléřského úřadu Peter Altmaier.

Dopis zahrnuje také další plány, například daňové pobídky k modernizaci vozového parku či zmocnění spolkových zemí a měst ke stanovování závazných emisních limitů pro autobusy a vozy taxi.

Zvažují i omezení dopravy

"V případě potřeby budeme naše města podporovat v zavádění účinných dopravních omezení ve vybraných ulicích," píše se v dopisu. Nová opatření ke zlepšení ovzduší by měla být testována v pěti německých městech, a to v Bonnu, Essenu, Herrenbergu, Reutlingenu a Mannheimu.

Evropská komise považuje dosavadní německá opatření za nedostatečná ke splnění limitů pro emise oxidů dusíku. Vyzvala proto německou vládu k dodatečným opatřením. V březnu hodlá komise rozhodnout, zda na Německo a dalších osm zemí podá kvůli příliš vysokému znečištění ovzduší žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie.

MHD zdarma v Česku testovala některá města, například ve Frýdku-Místku funguje od roku 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám