Hlavní obsah

Německo se chce zadlužit kvůli klimatu

– Berlín

Německo zvažuje, že ustoupí od své politiky vyrovnaného rozpočtu a použije nové půjčky k financování nákladného programu ochrany klimatu. Ve čtvrtek to napsala agentura Reuters s odkazem na svůj zdroj. Mluvčí německého ministerstva financí se k těmto informacím odmítl vyjádřit.

Foto: Joachim Herrmann, Reuters

Německý ministr financí Olaf Scholz

Článek

Německé vládě se od roku 2014 daří zvyšovat veřejné výdaje bez vytváření nových dluhů, a to díky nezvykle dlouhému období růstu ekonomiky. Nyní však kvůli zpomalování hospodářského růstu a nízkým nákladům na půjčky sílí tlak na to, aby Německo za cenu malého rozpočtového deficitu přikročilo k dodatečné fiskální stimulaci ekonomické aktivity.

Podle zdroje Reuters je nyní zapotřebí zvolit takovou formu změny fiskální politiky, která by nevytvořila nadměrný tlak na rozpočet. „Jakmile totiž bude jasné, že nové dluhy již nejsou tabu, budou všichni natahovat ruce a chtít více peněz,“ uvedl zdroj.

Dodal, že Berlín chce z tohoto důvodu nové půjčky striktně omezit pouze na program ochrany klimatu, který by měl kabinet kancléřky Angely Merkelové schválit příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám