Hlavní obsah

Německo má do Řecka nalít najednou 44 miliard eur

– Berlín/Londýn

Německo má v plánu zkombinovat tři části záchranného úvěru pro Řecko a poslat do Atén celkem více než 44 miliard eur (asi 1,1 biliónu korun). Píše to server německého listu Bild, který se odvolává na zdroje z německé vlády. Mluvčí německého ministerstva financí nechtěla zprávu komentovat a pouze uvedla, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Bild napsal, že součástí souhrnné platby by byla i částka 31,5 miliardy eur. To odpovídá tranši, kterou mělo Řecko dostat už ve druhém čtvrtletí, ale zatím na ni stále čeká. Atény doufají, že peníze obdrží ještě do konce listopadu, aby se Řecko vyhnulo státnímu bankrotu.

Souhrnná platba má podle listu zahrnovat i tranše úvěru za třetí a čtvrté čtvrtletí tohoto roku. To znamená pět, respektive 8,3 miliardy eur.

Věřitelé se uvolněním další části úvěru pro Řecko zabývali už v pondělí v Bruselu, převod peněz ale zatím neschválili. V úterý se také dostali do sporu o to, jak Řecku pomoci snížit deficit na zvládnutelnou úroveň.

Zpráva, přestože ji oficiální místa nepotvrdila, zahýbala kurzy měn a dluhopisů. Euro vůči dolaru smazalo ztráty, podobně panevropský index FTSEurofirst 300 snížil ztrátu. Dolů se naopak vydaly ceny německých státních dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám