Hlavní obsah

Německo je v recesi, český export pod tlakem

Novinky, nka, vm, fia, Der Spiegel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN
Aktualizováno

Německá ekonomika se propadla do recese, podle německého statistického úřadu hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí klesl oproti předchozím třem měsícům o 0,5 procenta. Nepříznivý trend se podle odborníků do konce roku nepodaří zvrátit. Propad německé ekonomiky ovlivní také Českou republiku, zejména exportéry.

Článek

Někteří předpokládají, že se konjunktura vrátí až ve druhé polovině roku 2009. Slabý výkon německé ekonomiky způsobil zejména zhoršující se vývoz. Pozitivně naopak působily výdaje domácností a firem, nižší vývoz však vyrovnat nedokázaly.

Propad německé ekonomiky ovlivní také Českou republiku. "Německo je náš největší obchodní partner, kam směřuje třetina českého vývozu. Recese proto ovlivní zejména české exportéry," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

"Výhled pro německou HDP je negativní. Dá se předpokládat, že spotřeba domácností bude slabší. Německo i celá eurozóna má velký vliv na vývoj v České republice. Jednoprocentní snížení růstu ekonomiky v eurozóně se v Česku projeví propadem v hodnotě asi 0,6 procenta," řekla Novinkám analytička KB Anne-Francoise Blüher.

Pokles objednávek z Německa poškodí české vývozce

"Nepochybně nastane pokles objednávek, bude tlak na dodavatele. Požadavky budou vyšší na kvalitu, na servis i na cenu. Ten pokles objednávek z Německa už pozorujeme teď,“ řekl Novinkám předseda Asociace exportérů (AE) Jiří Grund. 

Útlum hospodaření v Německu a dalších průmyslových státech podle něj prvním místě zasáhne dodavatele v automobilovém průmyslu. "Nejen na škodovku, ale i ostatní značky, které mají stovky českých subdodavatelů,“ řekl Grund

"Snížení exportu rozhodně poškodí i celou českou ekonomiku, je otázka v jaké míře, to nedovedu odhadnout. Jsem zvědav jak se s tím evropský trh vypořádá,“ uzavřel šéf AE.

Optimismus není na místě

Jde už o druhé čtvrtletí v řadě, kdy výkon německého hospodářství dosahuje záporných hodnot. Růst vykázalo naposledy v prvním čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil o 1,4 procenta. Od dubna do června pak HDP o 0,4 procenta klesl. Půl roku trvající pokles tak znamená, že je splněna ekonomická definice tzv. technické recese. Ta nastává, když HDP poklesne ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Snížení hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí odborníci předpokládali, počítali ale s poklesem okolo 0,2 procent. Optimističtější nejsou ani nyní, podle některých se růst ekonomiky vrátí až ve druhé polovině roku 2009.

"Bohužel všechny předběžné indikátory ukazují na to, že to ve čtvrtém čtvrtletí nebude lepší,“ řekl Dirk Schumacher z banky Goldman Sachs.

Zahraniční obchod se zbrzdil

"Nevypadá to vůbec dobře. Ukazuje se, že zahraniční obchod se zbrzdil, především kvůli slabšímu exportu. I poptávka na vnitřním trhu by mohla zůstat slabá. Čtvrté čtvrtletí dopadne velice špatně,“ potvrzuje pesimistické prognózy Ralph Solveen z Commerzbank. "Pád cen ropy není dostatečně silný, aby vyrovnal ostatní negativní faktory. I snížení úrokové míry Evropskou centrální bankou začne působit teprve koncem roku 2009,“ dodává.

Nepříznivé předpovědi potvrzuje i odhad mezinárodního měnového fondu. Ten německé ekonomice pro příští rok předpovídá pokles o 0,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám