Hlavní obsah

Německo dalo 100 miliónů za CD s údaji o klientech bank a chystá daňové razie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohuč

Ministr financí spolkové země Porýní-Falce Carsten Kühl sdělil, že tamní úřady zakoupily kompaktní disk s daňovými údaji v ceně čtyř miliónů eur (zhruba 100 miliónů korun). Na jejich základě začaly razie po celém Německu.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Údaje by měly úřadům pomoci s odhalováním daňových úniků. Podle ministra jsou údaje autentické a ve výborné kvalitě.

„Očekáváme, že získané informace přinesou v celém Německu daňový příjem kolem 500 miliónů eur,“ prohlásil ministr. Pokud se slova Kühla naplní, jednalo by se v přepočtu až o 13 miliard korun.

Podle serveru Spiegel Online se informace týkají více než 10 000 klientů různých švýcarských bank. Během úterka má být údajně provedeno přes 200 razií.

Německá prokuratura podle agentury DPA také začala vyšetřovat zaměstnance švýcarských bank Credit Suisse a Neue Aargauer Bank. Podezírá je z napomáhání k daňovým únikům.

Německé ministerstvo financí zdůraznilo potřebu vyřešit se Švýcarskem daňovou problematiku. „Situace ohledně prosazování německých daňových požadavků ve Švýcarsku se nezměnila a je nadále neuspokojivá," uvedlo.

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron se o víkendu shodli na potřebě ostřejšího postupu proti daňovým únikům. Evropská unie podle svého prezidenta Hermana van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilión eur (téměř 26 biliónů korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám