Hlavní obsah

Německá levice prosazovala vyšší zdanění masa. Narazila

Právo, DPA, ARD, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Spolková vláda reagovala zdrženlivě na návrhy zvýšit daň z přidané hodnoty u masa. Podle ministerstev životního prostředí i zemědělství jsou účinnější cesty, jak zajistit trvale udržitelný rozvoj a uspokojivé podmínky pro zvířata při jejich chovu.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Zdanění masa by pocítili hlavně farmáři. Zemědělci návrhy odmítli jako scestné. Ilustrační foto.

Článek

Friedrich Ostendorff, agrárněpolitický mluvčí frakce Zelených ve Spolkovém sněmu, řekl úternímu vydání Die Weltu, že považuje za neudržitelné, že maso se zdaňuje sedmi procenty a kupříkladu ovesné mléko bez laktózy 19 procenty.

„Maso by měla zatížit vyšší daň,“ dodal s tím, že takto získané prostředky by měly směřovat ke zlepšení podmínek chovu hospodářských zvířat.

Šéfka resortu: Hledejme jinde

Podobně argumentovala také sociální demokracie (SPD). „Kromě spotřebitelů musí také producenti masa a potravinářský obchod přispět k udržitelnému chovu,“ přidal se Rainer Spiering, agrárněpolitický mluvčí frakce SPD. „Nejjednodušší by bylo zvýšení DPH,“ dodal.

Julia Klöcknerová (CDU), ministryně výživy a zemědělství, řekla televizi ARD, že ji těší, jak citlivě se na tuto otázku reaguje.

„Tomu společenskému očekávání plně rozumím. Náklady však nemohou nést výhradně rodiny farmářů, kteří by vyšší danění produkce masa nepochybně pocítili velice brzy. Peníze na řešení této otázky nemusí automaticky natéci z vyšších daní,“ dodala.

Také Německý svaz zemědělců a venkovských živností návrhy odmítl jako scestné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám