Hlavní obsah

Německá letiště v úterý zruší stovky letů, i některé do Česka

Kvůli stávkám bezpečnostního personálu zruší v úterý německá letiště nejméně stovky letů. Jen na nejfrekventovanějším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem odpadne na 470 odletů a příletů, včetně některých do České republiky.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Výstražná stávka na německém letišti

Článek

Stávky mají být podle odborů Ver.di jasným signálem pro zaměstnavatele, aby poskytli lepší nabídku zhruba 23 tisícům bezpečnostních pracovníků na německých letištích.

Odbory požadují zvýšení hodinové mzdy na 20 eur (511 korun). Zatím přitom někteří ze zaměstnanců v tomto sektoru berou jen 12,90 eura (331 korun) na hodinu. Příští vyjednávací kolo se má uskutečnit 23. ledna.

Výstražná stávka se uskuteční na osmi letištích – ve Frankfurtu, Hamburku, Mnichově, Lipsku/Halle, Drážďanech, Brémách, Hannoveru a Erfurtu. Dopad ale bude mít na celé území spolkové republiky, protože se kvůli ní budou rušit lety ve všech velkých městech, včetně Berlína.

Jen letiště ve Frankfurtu počítá se zrušením 470 spojů z 1200 plánovaných. Odpadnou mimo jiné dva lety s Prahou v obou směrech. Nejméně desítky letů podle svých webových stránek ruší i letiště v Hamburku a Mnichově. Podobná situace zřejmě bude v úterý i na všech zbývajících letištích dotčených stávkou.

Už v minulém týdnu kvůli stávce bezpečnostního personálu zrušila letiště v Berlíně, Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Stuttgartu a Düsseldorfu dohromady více než 670 letů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám