Hlavní obsah

Německá ekonomika zpomaluje, o Vánocích zase zrychlí

Novinky, bož
Aktualizováno

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst. Hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 procenta, přičemž v předchozím čtvrtletí rostl o 0,4 procenta. V úterý to oznámil Statistický spolkový úřad (Destatis). Meziročně německá ekonomika vzrostla o 1,5 procenta. S německou ekonomikou je výrazně propojená i ta česká, právě v Německu nacházejí významné odbytiště čeští exportéři.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Podle ekonomického deníku Handelsblatt očekávají ekonomové v závěrečném čtvrtletí roku silnější konjunkturu díky zvýšení soukromé spotřeby.

Článek

Ve druhém čtvrtletí německý HDP vykázal mezičtvrtletní nárůst o 0,4 a v prvním čtvrtletí dokonce o 0,7 procenta. Meziroční růst HDP rovněž zpomalil na 1,5 procenta oproti 3,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

Podle ekonomického deníku Handelsblatt však očekávají ekonomové v závěrečném čtvrtletí roku silnější konjunkturu díky zvýšení soukromé spotřeby.

Zveřejněné výsledky jsou předběžné a mohou být revidovány. Současně se zveřejněním předběžných výsledků Destatis revidoval výsledky za první a třetí čtvrtletí.

S německou ekonomikou je výrazně propojená i ta česká. Loni český export do Německa tvořil více než třetinu z celkového vývozu tuzemských výrobců do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám