Hlavní obsah

Nelegální odpad objevený v Brazílii je z ČR, potvrdilo ministerstvo

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Praha
Aktualizováno

České ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že nelegální odpad, který vrátila Brazílie do Německa, je z ČR. Firmu Neoma, která jej poslala do Brazílie, čeká tento týden kontrola.

Foto: Profimedia.cz

Odpad v kontejneru dopravila firma Hanjin.

Článek

"Následné sankce vyplynou z této kontroly," sdělilo dále české ministerstvo. Současně uvedlo, že v případě odeslání odpadu byl porušen postup daný mezinárodní úmluvou. Proto ministerstvo životního prostředí požádá kolegy v Brazílii o stanovisko k celému případu.

Firma Neoma z Nedakonic se zabývá výrobou a zpracováním plastických hmot a obalových materiálů i jejich recyklací. Odpad a plasty také vykupuje. Obvinění, že do Brazílie poslal tento výrobce bublinkových fólií toxický odpad, odmítá.

Neoma se brání

V prohlášení zaslaném Novinkám, které podepsal manažer pro zahraniční obchod Zbyněk Buchtík, stojí: "Velmi důrazně se tak ohrazujeme proti nařčení, že náš produkt obchodovaný asijskou firmou byl klasifikován jako toxický, což v doslovném překladu znamená jedovatý. Od tohoto označení se zásadně distancujeme a pevně si stojíme za certifikovanou kvalitou všech našich výrobků."

Podle něj jde o projev nekalého konkurenčního boje: "Vývoj případu nám potvrzuje zjištěné informace o nekalém jednání asijských firem v rámci konkurenčního boje o pozici na brazilském trhu. Při medializaci tohoto případu postupně vznikla dezinformace, kdy z prázdné LDPE tašky od nových dětských plen „narostlo“ přes 20 tun toxického odpadu. Celá záležitost tak dokazuje, jak snadno se renomovaná společnost stane obětí nekvalifikovaného a jednostranně účelového rozhodnutí státní byrokracie Jižní Ameriky."

Buchtík si také stěžuje, že nezávislá revizní komise inspektorů svolaná k posouzení nezávadnosti obsahu kontejneru nemohla provést kontrolu.

Odpad putuje zpět do Evropy

"Náklad byl vypraven v sobotu večer z Rio Grande do Sul, kde byl zachycen zpět do Německa," oznámil v úterý mluvčí brazilské agentury pro životní prostředí IBAMA Fernando Marqués.[celá zpráva]

Odpadl musel Brazílii opustit do 26. srpna, rozhodly tamní úřady. Odváží jej Korejská firma Hanjin Shipping, která jej z Hamburku dopravila do Brazílie.

V kontejneru určeném pro brazilskou firmu Recoplast nalezli inspektoři 3. srpna kontaminované usazeniny, špinavé obaly na čistící prostředky a špinavé pleny. V průvodních dokumentech stálo, že obsah kontejneru pochází z České republiky.

Podle sdělení německých úřadů může být zlikvidován i v Německu. Záležet prý bude na dohodě s majitelem kontejneru nebo jeho dopravcem. [celá zpráva]

Brazilský institut pro životní prostřední a obnovitelné přírodní zdroje IBAMA uvedl ve svém prohlášení, že odpad pochází z Česka a do přístavu Rio Grande se dostal na lodi z Hamburku.

Kontejner podle brazilských serverů nechala z Hamburku vypravit hongkongská firma Dashan. Korejská firma Hanjin Shipping, která kontejner do Brazílie dopravila, dostala pokutu 1,5 miliónů realů (asi 16,5 miliónu Kč). Pokutu 400 000 realů (zhruba 4,4 miliónu Kč) dostala i firma Recoplast Recuperacao e Comercio de Plastico, která se zabývá recyklací plastů. Ta ale se míní odvolat, protože si objednala čistý odpad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám