Hlavní obsah

Nekula chce omezit slevové akce

– Praha

Šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (za KDU-ČSL) nechce regulovat trh s potravinami, ani nikoho postihovat, zvedá ale varovný prst. Řekl to po jednání se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků poté, co antimonopolní úřad (ÚOHS) začal minulý týden monitorovat ceny másla, vepřového a kuřecího masa a pečiva. Velkou rozkolísanost cen má podle něj vyřešit zákon o cenách, který by například limitoval slevové akce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Článek

„Chceme všichni změnit situaci kolem cen potravin. Nechci regulovat trh a nechci nikoho postihovat. Zvedám nicméně za resort zemědělství varovný prst,“ řekl ministr.

Současně uvedl, že prioritou je stabilizace trhu. „Nechceme a priori někoho trestat, chceme stabilizovat a umravnit rozkolísanost,“ doplnil s tím, že by měli mít zemědělci, potravináři i obchodníci rovnoměrnou ziskovost.

„To řeší zákon o cenách, kterému se budeme věnovat v následujícím období,“ uvedl.

Šunka s přirážkou 255 procent? Ministerstvo zahájilo kontroly cen

Ekonomika

Podle ministra dochází totiž k extrémním slevovým akcím, jež likvidují české zemědělce, kteří nemohou dlouhodobě prodávat své produkty za podnákladové ceny. „Chceme, aby (akce) pokračovaly, ale pouze ve stanoveném rozpětí,“ nastínil.

Nekula ve čtvrtek dále řekl, že se se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu shodl na tom, že je třeba co nejrychleji prosadit novelu zákona o významné tržní síle, ten umožňuje sledovat celý dodavatelský řetězec.

Žádná plošná opatření

Ministr současně uvedl, že nechystá plošně snížit DPH na potraviny. „Pokud bychom zrušili DPH u potravin, vyvolali bychom další reakci,“ nastínil. Následovat by mohla poptávka po nižší dani například u pohonných hmot.

„Současně bychom tím nabourali (státní) rozpočet na příjmové straně. Poté by byl nedostatek prostředků na důchody či školství,“ doplnil.

Nekula oznámil kontroly marží u některých potravin

Ekonomika

Ceny potravin v České republice stouply v meziročním srovnání o desítky procent. V polovině dubna si lidé podle dat Českého statistického úřadu nejvíce připlatili za pšeničnou hladkou mouku, která zdražila zhruba o 60 procent.

Chléb a bílé pečivo proti loňskému čtvrtému měsíci zdražily zhruba o třetinu, za máslo nebo brambory zaplatili lidé meziročně asi o čtvrtinu více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám