Hlavní obsah

Největší světoví boháči poprvé po deseti letech zchudli

Novinky, tov, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší lidé světa za poslední rok v průměru o něco zchudli, vyplývá ze studie švýcarské banky UBS a firmy PwC. Stalo se tak poprvé po deseti letech od finanční krize, kvůli geopolitické nejistotě a rozkolísaným akciovým trhům, napsala agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo švýcarské banky UBS

Článek

„Jmění miliardářů v roce 2018 poprvé od roku 2008 kleslo v důsledku geopolitických vlivů,” uvedl ve studii Josef Stadler z banky UBS.

Jmění dolarových miliardářů celosvětově kleslo o 388 miliard dolarů (8,9 bilionu korun) na 8,539 bilionu dolarů (197 bilionů korun).

Za propadem stojí hlavně Čína, která má nejvíce dolarových miliardářů po USA. Na akciových trzích v oblasti Asie a Tichomoří se nejvýrazněji projevil dopad mezinárodního napětí, obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

Globální příjmová nerovnost za poslední dvě desetiletí klesla

Ekonomika

Jmění čínských miliardářů se tak kvůli nestabilitě akciových trhů propadlo téměř o 13 procent. To nic nemění na tom, že v Číně každé dva až tři dny přibude jeden nový dolarový miliardář.

„Je pravděpodobné, že jmění miliardářů letos opět vzroste,” uzavřel Simon Smiles z UBS.

Reklama

Související témata:

Související články

Forbes: Babiš je bohatší než Trump

Aureola miliardáře, na níž si americký prezident Donald Trump docela zakládá, se musí sklonit před „konkurencí“ v osobě českého premiéra Andreje Babiše....

Výběr článků

Načítám