Hlavní obsah

Největší solární elektrárna světa je vidět i z vesmíru

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Egyptě postavili největší solární elektrárnu světa. Podle agentury Reuters je vidět i z vesmíru. Obří solární elektrárna v poušti má pomoci řešit problém s výpadky elektřiny v zemi, tzv. blackouty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V poušti v Egyptě vyrostla největší solární elektrárna na světěVideo: Reuters

 
Článek

Obří solární park Benban se nachází 40 kilometrů od měst Aswan v poušti na jihu Egypta. Na jeho výstavbě se podílelo dvanáct zemí včetně Španělska, Itálie, Spojených arabských emirátů, Číny nebo Norska.

Projekt první solární silnice na světě skončil fiaskem

Ekonomika

„Je to největší elektrárna na světě. Nyní do sítě dodává 1 465 megawattů proudu a instalovaná kapacita panelů je skoro 1 800 megawattů,“ řekl Reuters šéf investiční firmy IFC Christopher Cantelmi. Dodal, že do budoucna se počítá ještě s rozšířením elektrárny na kapacitu 2300 megawattů.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Solární elektrárna Benban v Egyptě

Projekt za 2,1 miliardy dolarů (48 miliard korun) znamená vedle zajištění dodávek elektřiny i investiční příležitost a při výstavbě a údržbě dává práci místním společnostem a zaměstnancům. Rozvoj solární energie je také krokem ke snížení závislosti ekonomiky na ropě a plynu.

Dosud největší solární elektrárna světa byla letos otevřena v emirátu Abú Dhabí s kapacitou 1 177 megawattů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám