Hlavní obsah

Největší obavy z americké recese zřejmě opadly, pražská burza šplhá vzhůru

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská burza je začátkem května na velkém vzestupu. Hlavní index PX posílil v pátek v poledne o 2,65 procenta na 1652 bodů. Cenným papírům vévodily zejména banky a realitky. Právě jejich akcie v posledních měsících nejvíce prodělávaly. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila by to mohlo znamenat, že trhy jsou z nejhoršího venku.

Článek

„Dá se očekávat, že poklesy z uplynulých měsíců se zastavily. Na základě makroekonomických dat Ameriky se ukázalo, že strach z recese nebude takový, jak se obávalo,“ řekl Novinkám Potměšil.

Podle něj ze současné pozitivní nálady nejvíce těží developeři a banky. Akcie společnosti Orco Property tak vzrostly téměř o 12 procent na 1502 koruny a firmy ECM Real Estate Investments o 6,2 procenta na 855 korun. Mezi finančními domy přidala Erste Bank o 4,2 procenta.

Nebát se investovat

Na burze lze nyní vydělat. Potměšil připomněl, že lze vybrat tituly, které již dříve výrazně oslabily, ale ještě nešly nahoru. „Nebo investovat do těch společností, které mají dividendu. Mezi ně patří Telefónica,“ uvedl analytik.

Novinky již před několika dny psaly, že kdo letos nezkusí investovat, jeho úspory v bankách prodělají. Důvodem je inflace, která převyšuje úročení bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám