Hlavní obsah

Největší evropský mrazák na pečivo vyrostl v Kladně

– Kladno

Na okraji Kladna vyrostl za půl miliardy korun největší mrazák na pečivo v Evropě. Postavila ho tuzemská pobočka belgické pekárenské skupiny La Lorraine. Mražené pečivo se odtud bude distribuovat převážně do obchodů v Česku a na Slovensku. Počítá se i s trhy v Rumunsku, Maďarsku, Polsku, Rakousku a Německu, uvedl ředitel firmy pro střední a východní Evropu Josef Láska.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zkušební provoz mrazáku, do kterého se vejde 27 000 palet se zbožím, začne v polovině září.

Článek

Zkušební provoz mrazáku, do kterého se vejde 27 000 palet se zbožím, začne v polovině září. Hala je 150 metrů dlouhá a 38 metrů vysoká a vznikla v sousedství bývalého masokombinátu.

Teplota v mrazáku se bude pohybovat kolem minus 25 stupňů Celsia a zboží bude na správné místo posílat počítačový systém, který zaznamená i data spotřeby nebo druh pečiva.

Uvnitř bude jako protipožární opatření patnáctiprocentní koncentrace vzduchu, což je podobné klima jako ve 3000 metrech nad mořem. Zaměstnanci budou pracovat v prostorech pro expedici, kde bude teplota vyšší.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pekárenskou skupinu La Lorraine obří mrazák na okraji Kladna vyšel na půl miliardy korun.

Rozmrazené a dopékané pečivo se v České republice prodává především v supermarketech, kde tvoří většinu z veškerých druhů, které obchodníci zákazníkům nabízejí. Patří mezi ně různé druhy housek, ale především sladké pečivo s náplněmi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Největší mrazák na pečivo v Evropě stojí na okraji Kladna.

Takové výrobky musejí být na prodejním pultě označené, že jde o zmrazený polotovar. Opatření bylo zavedeno loni. U mnohých prodejců se tehdy ukázalo, že na pultech jiné pečivo, než ze zmrazeného polotovaru neprodávají.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila, že pokud je pečivo zamrazeno a posléze po nějaké době dopékáno, je v něm více stabilizačních látek než v pečivu čerstvém.

Anketa

Dáváte přednost čerstvému, nebo dopékanému pečivu?
Radši kupuji čerstvé
83,5 %
Je mi to jedno
13,7 %
Kupuji rozpékané, je ho větší nabídka
2,8 %
Celkem hlasovalo 5519 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám