Hlavní obsah

Největší ázerbájdžánská banka je na pokraji kolapsu

Baku

Největší ázerbájdžánská banka - Mezinárodní banka Ázerbájdžánu (IBA) - se ocitla na pokraji zhroucení. Potýká se s vysokým objemem špatných úvěrů způsobeným propadem cen ropy a má nedostatek financí, který jí přiměl zastavit splátky zahraničním věřitelům a zahájit s nimi jednání o restrukturalizaci dluhu, uvedl zpravodajský server forbes.ru. Banku kontroluje stát.

Foto: Profimedia.cz

Banka očekává za rok 2016 čistou ztrátu 1,9 miliardy manatů

Článek

IBA bude potřebovat restrukturalizovat dluh v objemu více než tři miliardy USD (73 miliard Kč). Většinu z něj vlastní zahraniční věřitelé.

Problémy banky ukazují, že Ázerbájdžán stále zápasí s dopady dlouhotrvajícího poklesu globálního ropného trhu, i když ceny loni získaly půdu pod nohama a smazaly část předchozích ztrát. Ceny ropy však stále zůstávají poloviční ve srovnání s úrovní v roce 2014.

Ekonomické zpomalení v zemi způsobené nízkými cenami ropy způsobilo, že mnoho dlužníků banky přestalo být schopných splácet své závazky. Bance tak zůstal vysoký objem špatných úvěrů. Tento problém nevyřešil ani předchozí záchranný balík od vlády.

Investoři se neobávají, že by problémy banky měly širší dopad na zemi. Upozorňují, že Ázerbájdžán má možnosti, aby zabránil šíření nákazy. Mimo jiné má vysokou částku ve státním fondu bohatství.

Banka uvedla, že za rok 2016 očekává čistou ztrátu 1,9 miliardy manatů (27,5 miliardy Kč). Důvodem je nárůst rezerv na špatné úvěry a pokles kurzu domácí měny, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám