Hlavní obsah

Nejlepším městem pro život je podruhé Vídeň

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň obhájila druhý rok titul nejlepší město pro život v žebříčku Economist Intelligence Unit (EIU), druhé skončilo australské Melbourne. Podle hodnocení se nyní naopak nejhůř žije ve válkou zasaženém syrském Damašku.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Nové hlavní nádraží ve Vídni

Článek

Vídeň v žebříčku loni poprvé překonala Melbourne, které se na čele drželo předchozích sedm let. První pětku aktuálně doplňují australské město Sydney, japonská Ósaka a kanadské Calgary.

Index podmínek k životu zkoumá více než 30 faktorů, jako dostupnost bydlení, kvalitu infrastruktury, zdravotnictví, vzdělání, stabilitu země či úroveň kriminality. Podle toho pak města dostanou skóre od 1 do 100. Vídeň dostala 99,1 bodu, vyšla tak jako prakticky dokonalá.

EIU na dotaz Novinek upřesnila, že Praha obhájila loňskou 60. příčku ze 140 hodnocených měst. Z údajů také vyplývá, že získala zhruba 85 bodů. Z regionu střední a východní Evropy je na tom Praha hůř než Budapešť, která z regionu dopadla výrazně nejlépe. Je na úrovni západoevropských a severoamerických měst.

„Nejlépe si v našem indexu vedou středně velká města v bohatších zemích,” uvedli autoři studie. Aglomerace s více než milionem obyvatel trápí přelidnění.

Deset měst nejlepších pro život
PořadíMěstoZemě
1.VídeňRakousko
2.MelbourneAustrálie
3.SydneyAustrálie
4.ÓsakaJaponsko
5.CalgaryKanada
6.VancouverKanada
7.TorontoKanada
7.TokioJaponsko
9.KodaňDánsko
10.AdelaideAustrálie
Zdroj: index EIU 2019. Toronto a Tokio sdílejí sedmé místo.

Hůře i proto podle agentury Bloomberg dopadla obří velkoměsta a finanční centra Londýn (48.) či New York (58.) Na konci čtvrté desítky se umístil Singapur a Hongkong. Tamní politické nepokoje se podle autorů výrazně projeví až v příštím hodnocení.

V desítce nejhorších je nyní vedle syrského Damašku také například Alžír nebo hlavní město Venezuely Caracas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám