Hlavní obsah

Nejhorší výmol republiky je v Praze

Novinky, tov

V hlasování řidičů o nejhorší výmoly na silnicích v Česku získala prvenství stejně jako loni ulice U Seřadiště v Praze 10, která bývala dříve nejrychlejší spojkou městských částí Michle a Vršovice. O výsledcích ankety informoval Jiří Cívka z nadace pojišťovny Generali.

7 největších výmolů v České republice (podle hlasování řidičů)

 
Článek

„Hlavní město Praha si po roce odnáší anticenu za nejhorší díru v republice. Současně je potřeba zdůraznit, že je zároveň nejaktivnějším krajem v opravách nahlášených výtluků. Ulici U Seřadiště navíc dlouhodobě provázejí majetkoprávní spory. Alespoň provizorně se úsek podařilo opravit, což je výrazný posun proti loňskému roku,“ komentoval první místo v anketě Nejhorší díra republiky Petr Čaník z projektu Výmoly.cz.

„Snažíme se reagovat rychle a v rámci finančních možností maximálně zlepšovat stav komunikací. Je třeba si uvědomit, že z hlediska dopravního zatížení je situace v Praze extrémní, i proto se snažíme motivovat Pražany, aby využívali více veřejnou dopravu na úkor individuální automobilové,“ řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který je zároveň radním pro dopravu.

Podnět pro silničáře

V anketě rozhodovali motoristé prostřednictvím mobilních aplikací a portálu Výmoly.cz. Jednotlivé výtluky posbíraly přes 91 tisíc hlasů. Podněty od uživatelů putují online k příslušným správcům silnic, kteří s nimi dále pracují. Celkem pět ze sedmi nejhorších výmolů bylo dosud kompletně či provizorně opraveno.

Foto: Vymoly.cz

Takhle vypadaly výmoly v ulici U Seřadiště v roce 2014

"Na dopravní bezpečnost má vliv nejen chování řidičů, ale i stav silnic. Rozhodli jsme se proto letos pomáhat s opravami silnic nižších tříd a uvolnili jsme krajům 4,4 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Kraje si sami vybírají, na které úseky peníze použijí. A veřejnost krajům pomáhá volbou vhodných úseků, například prostřednictvím tipů z webu Výmoly.cz," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Hned dvakrát se do první sedmičky dostaly silnice na Třebíčsku. Druhé místo v anketě patří silnici v Okřešicích na Třebíčsku, která anketu "vyhrála" v roce 2012, čtvrté potom silnici v Jemnici. Mezi ně se vešla ulice Těšínská v Opavě. Páté místo obsadila silnice v Hospozíně na Kladensku.

Za pět let trvání projektu nahlásili motoristé již 5335 výtluků, z toho jich bylo opraveno 2339, což je téměř 45 procent. V letošním roce upozornili řidiči v rámci celé republiky na téměř 1200 výtluků, opraveno jich bylo zatím pouze 16 procent, konkrétně 187. Koncem roku by se toto číslo mohlo pohybovat kolem 40 až 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám