Hlavní obsah

Nejhorší úroda za čtvrt století

ČESKÁ REPUBLIKA

Na nejnižší produkci obilí od roku 1979 ukazují první odhady letošní sklizně. Podle údajů ČSÚ k 20. červnu, doplněných o čísla ministerstva o sklizni kukuřice a ostatních obilovin, by se měla úroda pohybovat zhruba kolem šesti milionů tun.

Foto: Vratislav Konečný

Pomník obětem 7leté války nechal v roce 1906 postavit bývalý důstojník Eduard Lehman z Chřibské.

Článek

Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase není vyloučeno, že skutečný výsledek bude ještě nižší kvůli kritickému nedostatku srážek v posledních týdnech.

Domácí trh byl v posledních letech v nadbytku, takže je zde určitá zásoba, která utlumí dopady menší sklizně. Bezprostřední nedostatek obilí proto nehrozí, uvedl Palas na pondělní tiskové konferenci.

Na trhu, který již podle ministra nelze charakterizovat jako přebytkový, by se měly oživit ceny. Nabídky, které zemědělci dostávají, jsou ale nižší, než když byl přetlak produkce.

Zřejmě další intervenční nákupy

Ministr označil za nenormální, aby cena pšenice byla 2600, respektive 2800 korun za tunu. Pokud se ceny nepohnou, je podle něj resort připraven přistoupit k intervenčnímu nákupu. V současnosti stále platí loňská intervenční cena 3500 korun za tunu. Tu však Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) může změnit v rámci stanovení podmínek nové intervence.

SZIF již nasmlouval skladovací kapacity na 300 000 tun a jedná o dalších. Zároveň fond jedná s finančními ústavy o úvěru jedné miliardy korun s možností navýšení pro tyto účely.

Prezidium SZIF posoudilo dvě možnosti ovlivnění trhu, a to vyhlášení minimální ceny, což požadovali zemědělci, a intervenční nákup. Ten byl vyhodnocen jako rychlejší a účinnější varianta. Fond připravuje technické záležitosti intervence na trhu s pšenicí. Loni SZIF vykoupil 724 tisíc tun této plodiny za 3500 korun za tunu. Při jejím prodeji na vývoz ale dostával cenu nižší a utrpěl ztrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám