Hlavní obsah

Peklo na D1. Třetina úseku Praha–Brno se změní ve staveniště

Novinky, tov

V sobotu se po zimě obnoví práce na modernizaci D1. Začne se na úseku u Mirošovic, informoval mluvčí ŘSD Jan Studecký. Později zahájí firmy práce na dalších šesti úsecích. A bude to peklo. Dohromady čeká řidiče zhruba 70 kilometrů zúžení.

Foto: Mapy.cz

Letos modernizované úseky D1

Článek

V sobotu stavbaři obnoví práce na modernizaci D1. V rámci úseku Mirošovice–Hvězdonic bude doprava omezena u nájezdu od Benešova na D1 na Prahu a současně v okolí mostu Šmejkalka, kde se bude rozšiřovat dálnice.

Omezení začnou v sobotu odpoledne. „Na nájezdu od Benešova na dálnici D1 směrem na Prahu bude zúžený připojovací pruh. V okolí mostu Šmejkalka mezi kilometry 23,0–24,6 ve směru na Brno bude uzavřen odstavný pruh,“ uvedl Studecký.

Poté začnou probíhat práce na rozšíření dálnice. Od 6. do 8. března bude postupně uzavírán pravý jízdní pás (směr z Prahy na Brno) v úseku Mirošovice–Hvězdonice. Doprava bude vedena ve dvou pruzích v obou směrech, a to v levé části dálnice. V pondělí 9. března začnou dělníci odstraňovat stávající povrch.

Modernizaci uvedeného úseku provádí firma Eurovia za 1,078 miliardy korun. Úsek má být v provozu na konci letošního roku. Výjimkou je most Hvězdonice přes řeku Sázavu, na kterém budou probíhat práce ještě v roce 2021.

Nejnáročnější rok

V letošním roce se má pracovat na modernizaci celkem sedmi úseků D1, dohromady je to 70 kilometrů zúžení. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček řekl, že řidiči se musí připravit na nejnáročnější sezonu.

Havlíček: Uzavírky na D1 musí řidiči přetrpět

Domácí

Komplikace je budou čekat na úsecích Mirošovice–Hvězdonice (21. až 29. km), Soutice–Loket (56. až 66. km), Koberovice–Humpolec (81. až 90. km), Humpolec–Větrný Jeníkov (90. až 104. km), Velký Beranov–Měřín (119. až 134. km), na obchvatu Velkého Meziříčí (141. až 146. km) a Devět Křížů–Ostrovačice (168. až 178. km).

Modernizace D1 začala v květnu 2013. Zprovozněných bylo zatím 90 kilometrů, do konce letošního roku má být v provozu dalších 37 kilometrů. Posledních 34 kilometrů modernizované části D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou u Brna má být hotovo v roce 2021.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám