Hlavní obsah

Nejhorší řidiči jezdí v Audi a BMW, ukázala statistika

Novinky, Luděk Fiala

Blíží-li se k vám na silnici vozidlo značek Audi, BMW nebo Alfa Romeo, mějte se raději na pozoru. Existuje totiž zvýšená pravděpodobnost, že jejich řidič způsobí nějakou dopravní nehodu. Vyplývá to ze statistiky nehodovosti, kterou v úterý zveřejnila ČSOB Pojišťovna.

Článek

Pojišťovna porovnala jednotlivé značky vozidel podle pravděpodobnosti vzniku pojistné události z havarijního pojištění. Jako nejsolidnější řidiči, u nichž hrozí nejmenší riziko nehody, se ukázali majitelé vozů Dacia, Daewoo, Suzuki, Hyundai, ale i škodovek - ovšem s výjimkou octavií a superbů.

Naopak lidé za volantem automobilů Audi, BMW, Alfa Romeo, Škoda Superb či Mercedesů patří podle statistiky na silnicích k těm nejnebezpečnějším.

Foto: Novinky

"Zhruba každý třetí vůz Audi z těch, které kdy ČSOB Pojišťovna havarijně pojistila, měl během jednoho roku dopravní nehodu. Vozy automobilky se čtyřmi kruhy ve znaku tak suverénně kralují žebříčku nejčastěji havarovaných aut," uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda.

Statistika nezahrnuje méně obvyklé značky, jako například Dodge, SsangYong či Jeep, které mají sice také vysokou pravděpodobnost nehodovosti, ale netvoří vypovídající vzorek.

Foto: Novinky

Nejvíce nehod zaviní Pražané, dohánějí je Severočeši

Další statistika pojišťovny ukazuje, jak lidé bourají v závislosti na regionu. Za první tři čtvrtletí letošního roku jsou sice nejrizikovějšími šoféry nadále obyvatelé Prahy, začínají se jim ale blížit řidiči z Ústí nad Labem, Mostu či Děčína, ale také z Kladna. U těch se míra rizika zhoršuje, zatímco u Pražanů je již několik let stabilní nebo se mírně zlepšuje. 

Nejrizikovějšími moravskými okresy jsou Ostrava, Brno-město a Karviná. 

"K oblastem, kde se mohou lidé cítit na silnicích nejbezpečněji, patří dlouhodobě zejména východní Čechy a Vysočina. Rizikovost zdejších řidičů je oproti Praze často jen třetinová nebo dokonce čtvrtinová," poznamenal Hejda.

Reklama

Výběr článků

Načítám