Hlavní obsah

Nejdražším městem světa je Curych, Praha je padesátá

Nejdražším městem pro život je nyní Curych. Vyplývá to z průzkumu švýcarské finanční skupiny UBS Group nazvaného Ceny a výdělky, který hodnotí maloobchodní ceny, příjmy obyvatel, kupní sílu a pracovní dobu v 77 městech světa. Praha se ve všech kategoriích umístila kolem 50. pozice.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Fanoušci Švýcarska sledují v Zurychu fotbalové mistrovství

Článek

Na prvních místech v jednotlivých kategoriích se vedle Curychu pohybuje další švýcarské město, frankofonní Ženeva. Vychází jako nejdražší z hlediska cen potravin, ale na druhou stranu mají tamní obyvatelé nejvyšší příjmy. Francouzsky mluvící lokalita je centrem soukromých bankéřů, obchodníků s komoditami a mezinárodních organizací včetně OSN, Světové banky a Červeného kříže.

Z hlediska příjmů je německy mluvící Curych na druhém místě žebříčku, ale celkově je nejdražším městem světa. Lví podíl na tom mají služby, jako je například kadeřnictví nebo čistírna, které jsou o 20 procent dražší než v Ženevě. Za chytré telefony, televize, notebooky a další elektroniku si pak v Curychu v porovnání s Ženevou lidé připlatí 16 procent.

Za Curychem a Ženevou následují dvě severská města, Oslo a Kodaň, pátý je New York.

Ceny a výdělky v 77 městech světa
Maloobchodní cenyPříjmyKupní sílaPracovní doba
1. Curych1. Ženeva1. Los Angeles1. Hongkong
2. Ženeva2. Curych2. Curych2. Tchaj-pej
3. Oslo3. Lucemburk3. Miami3. Tokio
4. Kodaň4. Los Angeles4. Ženeva4. Lucemburk
5. New York5. Kodaň5. Lucemburk5. Auckland
----
44.Bratislava46.Varšava47.Varšava45.Varšava
50.Praha47.Praha54.Praha52.Praha
63.Varšava54.Bratislava58.Bratislava56.Bratislava
Zdroj: UBS

Závěry průzkumu podtrhují, jak velké je bohatství a jaká je kvalita života osmi miliónů obyvatel Švýcarska. Vedle vysokých platů, silné měny, stabilní vlády, kvalitní infrastruktury a veřejné dopravy se těší rovněž z úžasné přírody.

Platy v Ženevě jsou vyšší než v Curychu, protože některé profese, například šéfkuchaři nebo učitelé, jsou ve městě francouzského reformátora Jana Kalvína placeny víc, poznamenala agentura Bloomberg. V každém případě pokud se chce člověk ve Švýcarsku levně najíst, pak je dobré Ženevě se vyhnout.

Slavné centrum zábavního průmyslu Los Angeles se na žebříčku výdělků umístilo na čtvrtém místě a jako jediné město v USA bylo v některém z hodnocených kritérií první, a to v kategorii kupní síla.

Zpráva vychází z cen 128 druhů zboží a služeb a z příjmů v 15 profesích v 77 městech světa. Vyplynulo z ní, že průměrný zaměstnanec v Curychu musí pracovat 38,2 hodiny, aby si mohl dopřát telefon iPhone. V Johannesburgu na něj musí vydělávat 291,9 hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám