Hlavní obsah

Nejbohatších 400 lidí přišlo za týden o 182 miliard dolarů

– New York

Nejbohatších 400 lidí světa přišlo tento týden kvůli prudkému poklesu akciových burz celkově o 182 miliard dolarů (4,3 biliónu Kč), tedy o zhruba 4,5 procenta svého úhrnného jmění. Plyne to z informací agentury Bloomberg. Nejvíce postiženi jsou zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, šéf Amazonu Jeff Bezos a investor Warren Buffett.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Obchodník sleduje páteční propad newyorské burzy.

Článek

Světové burzy zažily nejhorší týden v tomto roce, srazily je známky dalšího zpomalování čínské ekonomiky spolu s pokračujícím poklesem cen komodit. [celá zpráva]

Propad vyvrcholil v pátek zhruba tříprocentními ztrátami akciových indexů v USA a západní Evropě. Jen za tento den se hodnota majetku čtyř stovek světových miliardářů snížila o 76 miliard dolarů. Burza v New Yorku v pátek propadla o 500 bodů, za celý týden o více než 1000 bodů.

Týdenní ztráta indexu miliardářů byla nejhlubší od loňského září. Proti konci minulého roku je celková hodnota jejich jmění nižší o 74 miliard dolarů a činí 3,98 biliónu dolarů.

Dvě miliardy za den

"Je to pro ně jen zlomek, i když 182 miliard dolarů je vysoké číslo," řekl Bloombergu John Collins z investiční společnosti Aspiriant. "Byl to hodně špatný týden, ale z celkového pohledu to určitě není žádná katastrofa," dodal.

Nejvíce na propadu akcií tratil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Jen v pátek podle indexu Bloombergu přišel o dvě miliardy dolarů, o stejnou sumu přišel i ve čtvrtek.

Americký investor Warren Buffett přišel za týden o 3,6 miliardy dolarů, když akcie jeho společnosti Berkshire Hathaway oslabily o více než pět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám